Hammarlund historisk i Häckens premiär

Nu är premiären avklarad för BK Häckens nya damlag i fotboll. Och trots många skador lyckades det svenska mästarlaget vinna över Linköping med 2–1. –Det var speciellt att dra på sig Häckentröjan, säger den historiska målskytten Pauline Hammarlund.

Pauline Hammarlund blev den första målskytten i BK Häcken FF, den nya klubbadressen för det svenska mästarlaget.

Pauline Hammarlund blev den första målskytten i BK Häcken FF, den nya klubbadressen för det svenska mästarlaget.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-02-06 17:57

Hon gjorde det första målet för det nya laget på den nya hemmaarenan på Hisingen, Bravida Arena.

– Det är såklart speciellt, kul. Dels att spela den här matchen, den första, dels att också få göra första målet, säger hon till TT.

Nio dagar efter att Göteborg FC blev BK Häcken FF spelade det svenska mästarlaget i fotboll sin allra första match i gulsvart.

Egentligen skulle premiären ha spelats i onsdags, mot Jitex, men den ställdes in på grund av allt för många skador i Häcken. Hisingslaget hade inte fått tillbaka alla till lördagens premiär mot Linköping.

"Speciella förutsättningar"

Man hade till exempel bara en renodlad back i startuppställningen, 17-åriga Elma Junttila Nelhage som annars tillhör F19-laget. Hon fick ta vänsterplatsen i försvaret där också mittfältaren Filippa Curmark (som spelat en del i försvaret) och anfallaren Evelyn Ijeh fick ta plats. Med i startelvan var också det serbiska nyförvärvet Milicas Mijatovic, innermittfältaren som närmast kommer från Limassol på Cypern.

– Det var lite speciella förutsättningar. Många nya spelare, många unga spelare, många som fick spela på lite ovana positioner. Men sett till det gör vi en fullt godkänd match, säger Hammarlund.

– Det var en typisk försäsongsmatch, det svänger mycket och man går gärna framåt.

Efter en knapp halvtimme stötte Hammarlund in 1–0 efter ett inlägg från Anna Csiki.

Linköping kvitterade i den 40:e minuten genom nyförvärvet från Umeå, Therese Simonsson.

Kommit in i vardagen

Landslagsanfallarna Hammarlund och Stina Blackstenius var farliga framåt för Häcken och hade många bra målchanser. Men det var nyförvärvet Johanna Rytting Kaneryd som till slut gav Häcken segern med sitt 2–1-mål tre minuter från slutet.

– Vi sätter två och vinner matchen, det var det viktigaste att ta med sig, säger Hammarlund.

Det var för knappt sex veckor sedan som Göteborg meddelade att man lägger ner elitverksamheten. På nyårsafton sade klubbledningen att man trots allt skulle spela vidare i damallsvenskan, men att man hoppades att en allsvensk herrklubb i Göteborg skulle ta över laget. Den 27 januari röstade Häckens medlemmar för ett övertagande och dagen efter röstade även Göteborg FC:s medlemmar för flytten.

Ännu har inte laget flyttat över träningsverksamheten till Hisingen. Men Hammarlund säger att man börjar komma in i vardagen efter den turbulenta tiden.

– Det är lite av en övergångsfas men det börjar lugna ner sig och man kommer in i vardagen. Det känns väldigt skönt att besluten är tagna och vi vet vad som händer och kan se framåt, säger hon.

Fakta: Turerna kring Göteborg FC

7 november 2020: Göteborg FC säkrar sitt första SM-guld. Det blir 7–0 mot Linköping i näst sista omgången och SM-guldet är bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången får Göteborgsspelarna ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

17 december: GFC:s styrelse med ordföranden Peter Bronsman i spetsen fattar ett ödesmättat, men än så länge hemligt, beslut om klubbens framtid.

29 december: Chockbeskedet. Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben. Samma kväll har Örgryte ett styrelsemöte, som dock slutar i ett nej till att ta över GFC:s verksamhet.

31 december: GFC meddelar att man trots allt spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över verksamheten.

13 januari: Häcken kallar till årsmöte den 27 januari för att ta beslut om ett övertagande av GFC. Samma dag aviserar Göteborg FC att klubben ska hålla årsmöte den 28 januari.

27 januari: Häckens medlemmar röstar ja till övertagandet på ett extrainsatt årsmöte.

28 januari: Göteborg FC:s medlemmar röstar ja till övertagandet på sitt årsmöte.

6 februari: BK Häcken FF spelar sin första match, träningsmatch mot Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!