Nye tränaren: "Vinner hellre med 1–0 än 7–0"

Alberis Da Silva ut. Alexander Holmberg in. Men vem är Kisas nye fotbollstränare och vad har han för fotbollsfilosofi? Här får ni en inblick i det. "Jag är nog ganska så traditionell", säger han.

Alexander Holmberg tar över som huvudtränare för Kisa BK.

Alexander Holmberg tar över som huvudtränare för Kisa BK.

Foto: Privat/Magnus Strömsten

Fotboll2023-10-10 18:30

För de flesta i Kisa BK var det kanske ingen större skräll att Alexander Holmberg tar över tränarrollen i klubben. Han har varit med kring truppen och jobbat med spelarna under en stor del av hösten.

Hur kommer det sig att du hamnar här, i Kisa BK?

– Efter att ha varit utan fotboll i ett par månader så kände jag suget igen. Det var jag som hörde av mig till Kisa och på den vägen är det. Jag kände en viss tomhet efter att ha fått lämna uppdraget i Värmbol. Jag jobbade hårt, men stod samtidigt ganska ensam i den strukturen som fanns där.

39-åringen är uppväxt i Rimforsa och har sedan han lämnat Kinda testat på olika ledarroller i Norrköpingsklubbarna Haga, Lindö och Adas och som sagt även i Katrineholmsklubben Värmbol.

– Jag kommer ju från bygden från början och nu bor jag i Linköping.

Om du kort ska beskriva din fotbollsfilosofi och vad du brinner för. Vad säger du då?

– Det är väldigt brett, men jag tror mycket på att bygga ett lag bakifrån och hitta en stabilitet i försvarsspelet. Man kan kalla det traditionellt, men jag gillar det. Jag vinner hellre med 1–0 och har spelare som jobbar stenhårt och gett allt, än att vinna med 7–0 och det kanske varit mindre hårt arbete på planen.

Vad fokuserar ni i Kisa BK på just nu. Vad blir viktigast i det här läget när ni åkt ur en division?

– Jag måste säga att vi ligger väldigt långt framme. Jag har haft en bra dialog under en lång tid med främst Mattias Ganbrant (ordföranden). Vi har tittat på vad vi vill göra, både kortsiktigt och ur ett längre perspektiv. Vi vill framför allt jobba med en grundstruktur och hitta en stomme av spelare med bra karaktärer som kan föra det här vidare. Det har funnits vissa splittringar i gruppen, det kan vi förhoppningsvis få bort.

Alexander Holmberg säger vidare att det just nu blåser positiva vindar. Signalerna han har fått från spelare i den befintliga truppen och även i kontakter med tänkbara nyförvärv är bra.

Men inte så bra att han kan, eller vill, presentera något konkret.

– Jag kan säga som så att det kommer hända en hel del de närmaste tre veckorna. Till större delen kommer som det ser ut nu, truppen att vara hyfsat intakt. Men vi kommer inte att köra vidare på "Brassespåret". Och när det gäller nya spelare så för vi dialog med många spelare, både som har Kinda-kopplingar och andra från främst Linköpingshållet.

Alexander Holmberg

Ålder: 39 år

Aktuell: Ny tränare i Kisa BK

Familj: Två döttrar

Bor: Linköping

Spelsystem som han föredrar: 4–4–2 med diamant på mitten

Favoritlag: Arsenal och Djurgården

Fritidsintressen: Nästan bara fotboll. Jag har en enorm passion för sporten. 

Övrigt: KBK tar en kort paus från träningen. Redan vecka 44 kör man igång med tre pass i veckan. Holmberg: "Vi kommer fortsätta träna som ett division tre-lag". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!