Fotbollsextra: Stark vändning i kvalet

Underläge med 0–1 i halvtid. Oroligt? Inte särskilt. Hultsfred vände och vann med 3–1 och har skaffat sig ett guldläge i kvalet till division två.

Tilda Föghner och Frida Pöder såg med sina  mål till att vända underläget till seger i kvalet.

Tilda Föghner och Frida Pöder såg med sina mål till att vända underläget till seger i kvalet.

Fotboll2018-10-14 17:41

Det tog en timme. Sedan hade Hultsfred ätit sig in i matchen på allvar. Fram till dess var Kristianopel i ledning med 0–1. Det var mer eller mindre bara en tidsfråga innan HFK skulle kvittera – och även gå ifrån och vinna. Så kändes det. Hultsfred dominerade matchbilden i den andra halvleken.

– Jag tycker att vi vinner fullt välförtjänt, säger HFK-tränaren Niklas Föghner.

Första halvan var annars inte så mycket att orda om. Det var en fotboll som ingen kan ha blivit glad över att titta på. Visst fanns intensiteten och löpviljan där, men det slarvades i passningsspelet och det var mest tuta och kör, utan tanke.

Gästerna från Blekinge fick en kanonstart, då Veronica Olausson snyggt prickade in en frispark via stolpen. Och det redan efter 50 sekunders spel.

Innan Tilda Föghner utnyttjade Pauline Schmidts fina passning och lobbade in 1–1, hade HFK vaskat fram flera bra möjligheter. Och fler skulle det bli. Skyttedrottningen Frida Pöder visade klass när hon sprintade ifrån sin bevakning, rundade målvakten och fixade 2–1. Då var det knappt tio minuter kvar att spela. Hon skulle hinna med ett mål till, fram till 3–1.

– Gött, vi kom ut starkt i andra halvlek, säger Frida Pöder efter matchen där hon står tillsammans med Tilda Föghner, som serverade henne vid 3-1-målet.

– Det känns bra. Vi har ett bra läge nu.

Jodå. Hultsfred toppar kvalgruppen på maximala sex pinnar inför den avslutande kvalomgången, där laget tar emot Grimslöv.

Vad är det som gör att ni vinner den här matchen?

– Viljan, säger Tilda Föghner och Frida Pöder samstämmigt.

– Vi hänger i, är starka och bara pumpar på i andra halvlek. Vi har mer energi än dem, säger Föghner.

HFK-tränaren Niklas Föghner var nöjd efteråt:

– Vi släpper inte till alls mycket. Jag tycker att dom går på knäna i andra halvlek.

Försvarsmässigt gjorde Hultsfred en stabil insats och framåt var de båda målskyttarna tongivande.