Trots sämre förutsättningar – ändå lyckas klubben bra!

Nu är det inte långt kvar. Snart drar utomhussäsongen igång för friidrottarna I Södra Vi IF som hänger i med uppbyggnadsträningen. "Ungdomarna skördar framgångar trots våra förutsättningar", säger tränaren Anders Håårdh.

Anders Håårdh tillsammans med friidrottarna under onsdagsträningen.

Anders Håårdh tillsammans med friidrottarna under onsdagsträningen.

Foto: Emma Jonsson

Friidrott2024-03-25 11:30

Det är onsdagskväll och klockan slår 18:00. I Södra Vi har friidrottarna samlats i idrottshallen och är laddade inför dagens träning. Träningen inleds med uppvärmning, balansövningar och sist löpskolning innan de delas upp i två grupper beroende på ålder. För den äldre träningsgruppen står spänst och explosivitet på schemat.

En av friidrottstalangerna är Emilia Håårdh, 16, som tävlar i kortsprint. I år ökas distansen upp till 100 meter och Emilia är taggad på vad kommande säsong har att erbjuda. 

– Det roligaste med friidrotten är när det går bra på tävlingar. När all den tid som man lagt ner på träningen visar sig i resultaten och man går framåt. I sommar är det ju dags för Världsungdomsspelen och då är mitt mål att ta mig vidare till A-final inom 100 meter, säger Emilia. 

Utöver Emilia är även längdhoppstalangen Amanda Lind, 16, peppad inför utomhussäsongen. Amandas nuvarande personbästa i längdhopp ligger på 5.08 meter vilket hon hoppas på att kunna förbättra när tävlingarna drar igång. 

– För mig så är det roligaste med friidrotten själva gemenskapen i klubben. Att åka på tävlingar, heja fram varandra och ser när man slår personbästa. Mitt mål under utomhussäsongen är att sträva efter att hoppa så långt som möjligt och förbättra mitt resultat i längdhopp. 

Trots att friidrottarna inte har samma förutsättningar under vintern som sina konkurrenter så lyckas de prestera på tävlingar. Medan andra friidrottsklubbar har tillgång till friidrottshallar att träna i och bättre utrustning så får Södra Vi IF nöja sig med en idrottshall. En av tränarna, Anders Håårdh, är imponerad över ungdomarnas prestationer. 

– Tyvärr har vi inte möjlighet att kunna träna grenspecifik träning under vintersäsongen med tanke på att vi bara har en vanlig idrottshall att träna i. Vi har inte samma tillgång till den utrustning som behövs för varje gren, exempelvis längdhopp. Istället får vi satsa på att bygga upp styrka, kondition och explosivitet under vinterhalvåret. Trots det så skördar ungdomarna framgång efter framgång och sätter nya personbästa på tävlingarna, säger Håårdh. 

– När man ser de förutsättningar som vi har, en idrottshall med en sliten utrustning, så är ungdomarnas insatser på tävlingarna verkligen suveräna. Vi åker ju mycket på stora tävlingar och möter bra och tufft motstånd. De klubbar som vi tävlar mot är stora klubbar, såsom Malmö och Stockholm, som har anställda tränare till skillnad från oss. Ändå så kommer resultaten. Det tycker jag är häftigt, säger Victoria Håårdh som är en av tränarna. 

Men till utomhussäsongen ser förutsättningarna ljusare ut för friidrottarna. Ny fräsch utrustning väntar på att börjas använda i samband med att de äntligen kan börja träna på sina specifika grenar. Utrusningen består bland annat av nya häckar, spjut, medicinbollar och kulor. 

– Även en helt ny höjdhoppsmatta med överdrag har beställts till sommaren vilket känns jätteroligt, säger Victoria.

Det är under april som utomhusträningen drar igång ute på Ulfveskog i Södra Vi på måndagar och onsdagar.

– Vi hoppas såklart på att fler ungdomar vill komma och testa på friidrott nu när vi ska börja träna utomhus, säger Anders Håårdh. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!