Sensationell 18:e plats för Pettersson i halvmara

18:e plats av 11 000 startande. Fredrik Pettersson frÄn Vimmerby stod för en överraskande stark insats i Stockholm Halvmarathon i helgen. "Jag klarade mitt mÄl tidsmÀssigt med nÀstan en minuts marginal, men att det skulle rÀcka till en 18:e plats var överraskande", sÀger han.

Fredrik Pettersson stod för en imponerande insats i Stockholm Halvmarathon.

Fredrik Pettersson stod för en imponerande insats i Stockholm Halvmarathon.

Foto: Foto: Jonas Persson/Ryno Quantz

Friidrott2022-09-20 17:30

Fredrik Pettersson Àr uppvuxen i Vimmerby men Àr bosatt i Stockholm sedan drygt tio Är tillbaka. 36-Äringen har en bakgrund som innebandyspelare bland annat och har inte satsat pÄ löpningen förrÀn de senaste fem Ären. I lördags gjorde han sin första tÀvling sedan Göteborgsvarvet 2019, men visade inte prov pÄ nÄgon som helst ringrost.

– Det var lite jobbit de första kilometerna. Sedan kom jag in bra i min rytm och lĂ„g pĂ„ kilometertider runt 3.30 som jag planerat. Det flöt pĂ„ bra hela vĂ€gen, Ă€ven om banan var lite mer kuperad Ă€n jag trodde pĂ„ förhand. NĂ€r jag vĂ€l kom i mĂ„l kĂ€nde jag Ă€ndĂ„ att det fanns lite krĂ€m kvar, sĂ€ger Fredrik Pettersson.

Hans mÄl pÄ förhand var att avverka de dryga 21 kilometerna pÄ 1 timme och 15 minuter. I mÄl fick han tiden 1.13.58. Det som överraskade honom mest var ÀndÄ att prestationen rÀckte till en 18:e plats totalt.

– Det Ă€r ganska mĂ€ktigt nĂ€r man tĂ€nker pĂ„ det att komma 18:e av 11 000 startande. Det var lĂ„ngt ifrĂ„n optimala förhĂ„llanden heller sĂ„ det kĂ€nns som jag kan putsa den tiden framöver.

Vann Stockholm Halvmaraton gjorde Mohammadreza Abootorabi pÄ tiden 1.05.41. För medalj i tÀvlingen krÀvdes 1.08.26 och för topp tio rÀckte 1.12.29.

Fredriks trĂ€ningskompisar genomförde ocksĂ„ halvmaran starkt. Oscar Pettersson frĂ„n Pelarne slutade 44:a pĂ„ 1.16.30, och Fredriks lillebror Rickard Johnston sprang in pĂ„ 498:e plats med tiden 1.29.42. 

– DĂ„ ska man veta att Rickard drog pĂ„ sig en halsfluss bara en vecka innan tĂ€vlingen, och bestĂ€mde sig för att springa först pĂ„ tĂ€vlingsdagen. Vi hade bra stöttning under vĂ€gen av ett gĂ€ng som langade dricka och hejade och det ska de ha ett stort tack för.

Insatsen har givit mersmak för Fredrik som har funderingar pÄ fler lopp i Är.

– SĂ€songen i Sverige börjar lida mot sitt slut, men det finns mĂ„nga tĂ€vlingar utomlands som hade varit kul att delta i. Jag har kikat pĂ„ Valencia bland annat och New York hade förstĂ„s varit hĂ€ftigt. 

DÄ Àr det ett helt marathon som gÀller och Fredrik tror att han kan lösa det pÄ ett bra vis ocksÄ.

– Jag hade krafter kvar i mĂ„l nu och Ă€r ganska bra pĂ„ att hĂ„lla ett högt jĂ€mnt tempo. MĂ„let skulle i sĂ„ fall vara att komma under 2.30 och dĂ€rmed kvala in till SM i framtiden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!