Handbollsfest när Sverige säkrade VM-kvart

Ett fullsatt Scandinavium fick se en alldeles ljuvlig handbollsmatch – och ännu en svensk seger. Efter 35–30 i gruppfinalen mot Island är Sverige klart för VM-kvartsfinal. –Fortsätter vi på den här vägen ser det bra ut tycker jag, säger Lucas Pellas till Viaplay.

Lucas Pellas jublar i matchen mot Island.

Handboll2023-01-20 19:48

De tidigare vinsterna i all ära. Det här var första gången som Sverige på riktigt allvar testades i hemma-VM.

Blågult klarade testet med beröm godkänt, har nu vunnit fem av fem matcher – och kan redan blicka mot kvartsfinalen i Stockholm.

Redan inför avkast låg det i luften att det var någonting extra som väntade den här fredagskvällen i Scandinavium. Ljudnivån (och på flera håll promillenivån) var hög på läktarna och inte blev det sämre när Sverige rivstartade de första minuterna.

Max Darj inledde målskyttet i sin hundrade landskamp. Tobias Thulin, på läktaren senast och nu in i startsjuan, spikade igen målet i mer än fyra minuter. Och Lucas Pellas, som också fick chansen från start, skickade in 2–0 på straff och 3–0 på en blixtrande svensk kontring.

– Det är alltid folk som blir förvånade när jag startar framför Wanne, och det är inte konstigt, han är en fantastisk handbollsspelare. Jag försökte bara gå in och göra det så bra som jag kan, och det gick vägen i dag, säger Pellas i Viaplay.

Drömstart för Blågult. Desto tyngre för Island, som åkte på en tung smocka redan inför matchen när fixstjärnan Aron Palmarsson fick kasta in handduken på grund av en vadskada.

Kamp och intensitet

Men även utan Palmarsson var Island bra, riktigt bra. Nere på planen var det fart, kamp och intensitet i massor och på läktarna såg den isländska klacken till att ge den gula väggen en rejäl match.

Islänningarna blev alltmer högljudda när det svenska spelet började hacka. Darj åkte tidigt på sin andra utvisning, Thulin tappade flytet i målet och när Jim Gottfridsson felpassade kunde Island för första gången komma ikapp till 11–11.

Island hann springa i väg till ledning 15–12, men Sverige – med Andreas Palicka i stället för Thulin i målet – avslutade starkt före paus. Mycket tack vare Felix Claar, som då ersatte Gottfridsson på ett formidabelt sätt och med tre mål såg till att Sverige kunde vända till ledning 17–16 i paus.

"Ett jävla tryck"

Inte en enda åskådare lär ha varit besviken på underhållningen så långt, och spelarna verkade också njuta nere på planen.

– Det är ett jävla tryck, kul att spela såna här matcher, säger Pellas.

Sedan fick Sverige en drömstart även på andra halvlek. 3–0 på fem minuter, bland annat efter två Thulinräddningar när Palicka satt utvisad, gav svensk ledning 20–16.

Ledningen växte till fem men krympte ett tag till två, trots att Palicka med några patenterade räddningar fick den gamla hockeyladan i Göteborg att nästan koka över.

När Sverige ryckte en tredje gång var det "game over" och segersiffrorna blev till slut hela 35–30.

– Den här matchen får vi kämpa i 60 minuter, till skillnad från de andra matcherna, och visar att vi håller 60 minuter. Fortsätter vi på den här vägen ser det bra ut tycker jag, säger Pellas.

På söndag kväll avslutar Sverige mellanrundan mot Portugal, en match som är betydelselös för Blågult som redan har säkrat gruppsegern.

På måndag fortsätter det svenska segertåget med Stockholm som destination. Där väntar kvartsfinal i Tele2 arena på onsdag, med all sannolikhet mot Danmark eller Egypten.

Sveriges målvakt Andreas Palicka jublar efter en räddning under fredagens seger mot Island.
Fakta: Sveriges VM