Max 500 pÄ arenorna: "KÀnns inte rÀttvist"

Ett publiktak pĂ„ 500 personer kommer tillbaka i svensk idrott. Det innebĂ€r Ă€nnu en smĂ€ll för SHL, vars sĂ€song redan komprimerats och sargats pĂ„ grund av pandemin i kombination med ett stundande OS. –Det kĂ€nns inte rĂ€ttvist, sĂ€ger Patrik SylvegĂ„rd, sportchef i Malmö.

En Malmösupporter under en SHL-match i december.

En Malmösupporter under en SHL-match i december.

Foto: Anders Bjurö/TT

Idrott2022-01-10 12:23

Exakt nÀr publiktaket pÄ 500 personer börjar gÀlla Àr inte helt klart. Beslutet krÀver en förordningsÀndring, men ÄtgÀrden Àr planerad och beror pÄ den stora smittspridningen av covid-19, sÀger statsminister Magdalena Andersson (S) pÄ en presstrÀff.

– Vi mĂ„ste fĂ„ klarhet i vilka datum de nya restriktionerna ska trĂ€da i kraft, för att veta vad vi ska jobba emot. Vi har stor respekt för det som hĂ€nder i samhĂ€llet men framförhĂ„llningen blir vĂ€ldigt viktigt för att vi ska kunna anpassa oss till riktlinjerna pĂ„ ett bra sĂ€tt, sĂ€ger Jenny Silfverstrand, vd i SHL som pĂ„verkas i hög grad av de nya beskeden.

Efterlyser svar om stöd

De nuvarande restriktionerna, med riktlinjer kring vaccinationspass, maxantal per sÀllskap och avstÄnd, infördes med ett par dagars varsel innan jul. En administrativ mardröm för hockeylagen, med tanke pÄ de dÄ stundande ledigheterna och att klubbarna Àr beroende av ideella krafter.

– Det var vĂ€ldigt tufft. Redan nu har det börjats ett arbete ute i klubbarna, men det Ă€r bra att ha ett datum att förhĂ„lla sig till, sĂ€ger Silfverstrand.

Pandemin har de senaste veckorna slagit hÄrt mot ligan. Flera matcher har skjutits upp pÄ grund av smitta i klubbarna, samtidigt som en del spelare snart förvÀntas slÀppas ivÀg till OS och i samband med det tvingas anpassa sig efter olika restriktioner och isoleringskrav.

En sargad och komprimerad serie Ă„terstĂ„r – och nu innebĂ€r maxtaket att mĂ„nga av klubbarna dessutom blir av med majoriteten av sin publik.

– Spelschemat blir hĂ„rt Ă€ndĂ„, med match nĂ€stan varannan dag, men nu ocksĂ„ utan publik, sĂ€ger Malmös sportchef Patrik SylvegĂ„rd och fortsĂ€tter:

— Vi har kunnat ta in 3 000 personer pĂ„ ett smittsĂ€kert sĂ€tt. Det hĂ€r blir konstigt för oss, att ta in 500 personer i en arena med 400 toaletter och en kapacitet pĂ„ 13 000 personer. Det kĂ€nns inte rĂ€ttvist.

Han efterlyser nya ekonomiska stöd nu nÀr stora delar av publikintÀkterna Äter uteblir.

Det gör Àven Jenny Silfverstrand.

– Ja, maxtaket aktualiserar frĂ„gan om stödpaketen, som vi inte har fĂ„tt besked kring vad som gĂ€ller bortom januari, sĂ€ger Silfverstrand.

Hon poÀngterar att ligans hÄllning har varit att man föredrar ett system som utgÄr ifrÄn arenans storlek och förutsÀttningar för smittsÀkerhet, i stÀllet för ett generellt maxtak.

"Gjorde det enkelt för sig"

Patrik SylvegÄrd sÀger att det bara Àr att acceptera de nya restriktionerna, Àven om det bÀr emot.

— Vi mĂ„ste ta vĂ„rt samhĂ€llsansvar, men jag tycker att vi gör det i vĂ„r arena med alla anpassningar som gjorts. De nya restriktionerna kĂ€nns som att regeringen gjorde det enkelt för sig, men det Ă€r som det Ă€r, sĂ€ger SylvegĂ„rd.

Publiktaket infördes för första gÄngen i början av mars 2020 och var som lÀgst nere pÄ Ätta personer, i slutet av 2020. Under fjolÄret, i takt med att vaccineringen gav effekt, höjdes taket allt mer och togs bort helt den 29 september 2021.

Redan den 12 januari införs ocksÄ ett antal mindre ÄtgÀrder. FrÄn och med dÄ krÀvs vaccinationspass vid allmÀnna sammankomster och offentliga tillstÀllningar med fler Àn 50 personer. Dessutom förlÀngs rekommendationen att alla cuper och lÀger inomhus pÄ amatörnivÄ, som samlar en större mÀngd mÀnniskor, bör stÀllas in. AvrÄdan gÀller till och med den 31 januari, dÄ det ska omprövas.

DÀremot kan ordinarie aktiviteter med trÀningar, matcher och tÀvlingar hÄllas "med riskreducerande ÄtgÀrder".

Jenny Silfverstrand. Arkivbild.
Jenny Silfverstrand. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!