Fem spaningar från Vimmerbys match

Vimmerby Hockey besegrade Borås med 3–0. Här har Torbjörn Allvin plockat ut fem punkter från tisdagens viktiga match.

Foto: Michael Nordin

Ishockey2020-12-23 12:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Kedjan som klev fram. Enheten med Pierre Gustavsson, Gustav Jansson och Ludvig Vännström har en viktig roll när de matchas mot motståndarlagens bästa kedjor. De ska jobba hårt i defensiven. Något de lyckades alldeles utmärkt med i mötet mot Borås. Men det var inte främst det som gav avtryck i tisdags, utan de offensiva kvaliteterna. Pierre Gustavsson assisterade till alla tre VH-målen, där kedjepolarna Jansson och Vännström gjorde varsitt vackert mål. Det kunde ha blivit mycket mer än så. Trion visade spelglädje och fick nästan allt att stämma.

2) Upp som etta. Tomas Rydén har varit säkerheten själv – som vanligt. Nu fick han hålla nollan för andra matchen i höst. Den första kom mot Tranås. Nu klev värmlänningen dessutom upp på första plats i målvaktsligan i södra Hockeyettan. Han passerade Nybros skicklige burväktare Robin Johansson och har nu en räddningsprocent på 93,67.

3) Den tuffa kampen. Puh! Det fortsätter att vara nervkittlande. Hur ska egentligen det här sluta? Resultaten i måndags kväll gick inte Vimmerbys väg, där både Mörrum och Nybro segrade i två tighta matcher. Halmstad lyckades vinna klart mot Hanhals i tisdags. Allt tyder på att det blir en stenhård fight om de sista platserna i Allettan ända in till slutet. Tranås kan vi nu räkna bort. Kallinge kommer också få det svårt. Striden står mellan fyra lag: Mörrum, VH, Halmstad och Nybro. Tre platser ligger i potten, då Troja redan säkrat en plats och där även Karlskrona i praktiken gjort detsamma.

4) Rekordkort julvila. Match i tisdags kväll. Julafton torsdag. Sedan match igen på lördag. Det blir ett julfirande av det kortare slaget för VH-spelarna. Någon rast och ro blir det knappast med det hektiska matchschemat som väntar och som pågår. Kika här: Lördag 26 december: Nybro borta. Måndag 28 december: Hanhals hemma. Onsdag 30 december: Kalmar borta. Söndag 3 januari: Halmstad borta.

5) Den fina sviten. Vimmerby fortsätter att övertyga mot lagen i mitten- och bottenskiktet. Faktum är att VH har vunnit samtliga tio matcher mot lagen som är placerade 7–12 i tabellen, vilket de är ensamma om i serien. Alltså: inte en enda plump i protokollet så här långt. Fortsätter trenden så ska det väldigt mycket till för att VH inte kommer att spela Allettan efter nyår. Hanhals hemma och Kalmar borta är lagen i den kategorin som återstår på programmet.