Jösses vilken seriefinal det blev!

Sport2018-10-11 06:50

Låt oss konstatera en sak först. Vilken sjujäkla hockeymatch vi fick se. Och herrejösses vad bra Vimmerby var – mot sånt motstånd. Det var en seriefinal värdig namnet. Serieledande Kristianstad fick kämpa för brinnande livet för att hänga med i tempot. Det var nämligen "Tigrarna" som större delen av matchen (de två första perioderna) dikterade villkoren, som styrde tempot och spelet.

Redan från start gav de en tydlig signal till de obesegrade skåningarna: kom inte hit och mopsa upp er. Efter bara 24 sekunders spel pangade backtalangen Alexander Andersson in 1–0 från snäv vinkel. Det var Växjöförvärvets första seriemål i VH-dressen.

1–0 var i underkant efter första perioden. VH skapade betydligt fler vassa lägen än gästerna och borde ha gjort något eller några mål till. Men det är klart, Kristianstad hade också en viss Joel Gistedt i kassen, den ytterst rutinerade och SHL-meriterade målvakten. Inför seriefinalen hade Gistedt bäst räddningsprocent av alla målvakter i HockeyEttan södra, skyhöga 94,29. Men det var långt ifrån någon överlägsen ledning i målvaktsligan. VH-målvakten Tomas Rydén flåsade honom i nacken med 94,20 procent.

Gistedt i all ära, ska vi vara något kritiska så var effektiviteten inte i klass med Vimmerbys spemässiga prestation den här kvällen.

Det här var, måste ha varit, säsongens höjdare så här långt, om vi bortser från träningsmatcherna och knallen mot allsvenska Västervik, seger 6–1.

VH var nära 2–0 vid ett flertal tillfällen, men lyckades inte överlista Gistedt. Istället kom kvitteringen halvvägs in i matchen, och helt ologiskt i det läget. I svallvågorna efter en till synes onödig utvisning satte sedan Viktor Wahlden 1–2 för KIK en bit in i den tredje perioden. Kanske att det hårda slitet, det höga tempot och aggressiviteten tog ut sin rätt sista kvarten för VH. Det fanns inte samma energi, övertygelse och beslutsamhet som i de två första perioderna.

Det blev en bitter förlust, med 1–2.

Tungt, självklart. Vimmerby kan ändå ta med sig mycket från den här seriefinalen, inte minst målvaktsspelet, försvarsagerandet, intensiteten och återigen, spelet i boxplay. Vimmerby har fortfarande bara släppt en puck bakom sig i spel numerärt underläge.

Vi ska förstås också passa på att hylla Kristianstad, som hittar sätt att vinna varje gång – även mot ett starkt Vimmerby.

För VH innebar förlusten ett tapp i tabelltoppen, från andra till femte plats – och med Kalmar och Kallinge strax därbakom.

Det här kan bli – ser ut att bli – en knivskarp kamp ända in i slutet, där fem platser till Allettan ligger i potten.

För Vimmerby väntar ytterligare tre topplag på menyn den närmaste tiden: KRIF, Troja och Nybro.