Tuffare träning är framgångsrecept

Tuffare och utökad träning ska föra Norrköping Futsal Klubb närmare toppen i Sverige. Starten på säsongen pekar i den riktningen. De två första matcherna slutade med seger, bland annat besegrades lokalrivalen KFUM Linköping med 3-1.

Norrköping Futsal Klubb öppnade säsongen starkt med seger mot Hammarby. Här är blåklädda NFK-spelarna i action mot stockholmarna. Foto: Pär Augustsson, Norrköping Futsal Klubb.

Norrköping Futsal Klubb öppnade säsongen starkt med seger mot Hammarby. Här är blåklädda NFK-spelarna i action mot stockholmarna. Foto: Pär Augustsson, Norrköping Futsal Klubb.

Foto:

Övrig sport2017-11-18 16:00

Norrköping FK har hela tiden varit med i herrarnas högsta futsalliga som nu är inne på sin fjärde säsong. Ligan är uppdelad i norra och södra serien och fram till nu har de två bästa lagen i bägge serierna gått till slutspel. Denna säsong går de fyra bästa lagen (av åtta) till slutspel. NFK är med i norra serien. Det blev således vinst i två inledande matcher och sedan har laget spelat ett par till.

- Målet är att ta oss till slutspel. Så det är viktigt att börja bra och inte slå av på takten och se till att ha en bra position på sluttampen. Det är lättare att ta sig till slutspel när fyra lag gör det i stället för två men vi har ingen erfarenhet av slutspel så jag vet inte om det blir lättare att gå långt i SM även om det är lättare att ta sig till slutspel, påpekar tränaren Muffe Bajraktarevic.

Bättre defensiv

NFK gör i alla fall sitt yttersta för att nå målet. Och det behövs, enligt Muffe så har alla lag i serien höjt sig och gjort konkurrensen hårdare.

- Vi har ökat träningsdosen jämfört med i fjol. Vi kör nu åtta timmar i veckan, både teori och vanliga träningspass. Vi är en av de klubbar som tränar mest och det krävs minst åtta timmar för att hänga med i toppen. Nästa säsong ökar vi troligen dosen ytterligare för att ta ännu ett steg, klargör tränaren.

Inte minst tränas det hårt för att bli bättre defensivt. Och Muffe ser tydliga tecken på ett tätare försvarsspel.

- Vi är ett målglatt lag men släppte också in en del lätta mål förra säsongen. I år känns det defensiva spelet starkare och vi bygger också vidare på vår goda offensiv och det ger en bra grund som ska kunna ta oss riktigt långt.

Futsallagets trupp är enligt Muffe både bredare och med mer spets denna säsong. Och varje träning, varje match ger mer rutin som i sin tur gör spelarna bättre. Det finns dock mycket att jobba med.

- Varje träning får spelarna nöta något nytt eller upprepa något. Det är en process som vi måste gå igenom för att utvecklas. Och killarna ger allt på träningarna, berömmer tränaren.

Breddar registret

Den taktiska biten är något som gnuggas. En del i det är fasta situationer som precis som i fotboll är viktiga i futsal.

- Vi jobbar på att öka vårt register så att vi har ytterligare tre-fyra varianter på hörnor och frisparkar. Om man lyckas göra mål på det viset så kan det vara skillnaden i en match. Omkring en tredjedel av målen i futsal görs på fasta situationer så att kunna ta vara på dem är ett bra äss att ha i rockärmen, konstaterar Muffe Bajraktarevic.

För något år sedan tittade tränaren in i framtiden och berättade att NFK har som vision att vara bäst i Sverige 2020. Planen ligger fast men med viss justering.

- Vi följer den plan vi ritade upp då men det kan vara så att vi ligger ett år före i planeringen.

Igge Malki är en av de mest framträdande spelarna i Norrköping Futsal Klubb. Han har nu fått chansen i svenska landslaget. Foto: Pär Augustsson, Norrköping Futsal Klubb.
Igge Malki är en av de mest framträdande spelarna i Norrköping Futsal Klubb. Han har nu fått chansen i svenska landslaget. Foto: Pär Augustsson, Norrköping Futsal Klubb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om