Öberg frustrerad – men ingen livskris

Svenskorna lyckades inte upprepa Sebastian Samuelssons bedrift att klĂ€ttra upp till medaljerna i jaktstarten. Det största medaljhoppet Hanna Öberg hade en tung dag i spĂ„ret och kĂ€nde inte igen sin kropp. –Jag vet att formen var bra för typ tre dagar sen, sĂ€ger hon frustrerat efter 13:e-platsen.

Skyttet krÄnglade för de svenska damerna i skidskytte-VM:s jaktstart.

Skyttet krÄnglade för de svenska damerna i skidskytte-VM:s jaktstart.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidskytte2021-02-14 16:07

Hanna Öberg Ă€r bedrövad i den mixade zonen. Kroppen svarade inte och hon fick slita ordentligt i jaktstarten i skidskytte-VM i Pokljuka.

Till slut blev den en 13:e-plats för det svenska medaljhoppet.

– Jag upplever det som att det inte alls svarar i kroppen sĂ„ som jag vill. SĂ„ Ă€r det ju. Och det... Är svĂ„rt att sĂ€ga för mig just nu vad det beror pĂ„, sĂ€ger Hanna Öberg.

Hon hade visserligen ett ganska svĂ„rt utgĂ„ngslĂ€ge, med en knapp minut upp till Tiril Eckhoff som gick ut först efter sprintguldet. Men efter det första skyttet sĂ„g det lovande ut för Öberg som dĂ„ gick ut som fyra och hade kĂ€nning pĂ„ medaljerna.

Distraherad

Men sedan gick det tungt, framför allt i spĂ„ret. Och med totalt tre bom och bara 35:e bĂ€sta Ă„ktid totalt blev dagen inte alls vad Hanna Öberg hoppats pĂ„. I mĂ„l var Öberg nĂ€stan tvĂ„ minuter bakom Tiril Eckhoff, som trots tvĂ„ bom höll undan och tog sitt andra raka individuella VM-guld.

TT: Kan du beskriva hur kroppen kÀnns?

– Det svarar inte. Jag gĂ„r ju ut hĂ„rt pĂ„ första varvet och har tron pĂ„ det. Det Ă€r en fart som sjĂ€lvklart Ă€r offensiv, men det Ă€r nĂ„got som jag normalt sett absolut ska klara av. Sen kĂ€nner jag att det inte Ă€r dĂ€r jag vill vara och det distraherar mig lite i första stĂ„ende (tvĂ„ bom). Jag hade inte tankarna pĂ„ rĂ€tt stĂ€lle, jag var lite störd över att kroppen inte ville vara med, sĂ€ger Öberg.

Ska ringa Lukas

Inte heller sprinten dagen innan blev som Hanna Öberg (en tiondeplats) och nu vĂ€ntar en vilodag innan damernas distanslopp. Det Ă€r kort om tid för att ladda om.

– Jag ska ringa Johannes (Lukas, huvudtrĂ€nare) och se vad han har för analys av situationen. Jag vet att formen var bra för typ tre dagar sen, sĂ„ den Ă€r ju inte bortblĂ„st. Nu ska vi reda ut det hĂ€r. Och... Jag ska vĂ€l tro pĂ„ att det lika snabbt kan vĂ€nda tillbaka.

Hanna Öberg Ă€r vanligtvis en av de allra sĂ€kraste pĂ„ vallen, och trots tre bom i jaktstarten Ă€r hon inte oroad över den biten.

– Egentligen Ă€r kĂ€nslan i skyttet bra, det Ă€r inga konstigheter. Men det Ă€r frustrerande att inte fĂ„ ut sitt bĂ€sta nĂ€r man Ă€r pĂ„ ett mĂ€sterskap.

– Men jag har liksom ingen livskris, tillĂ€gger hon skĂ€mtsamt.

"Kroppen kÀnns bra"

Bakom Eckhoff tog österrikiskan Lisa Hauser hand om silvret, 17,3 sekunder bakom, medan Anais Chevalier-Bouchet, Frankrike, tog bronset.

Elvira Öberg (tre bom) klĂ€ttrade frĂ„n 22:a till 14:e plats efter att ha visat bra form i spĂ„ret med elfte snabbaste Ă„ktid.

– Kroppen kĂ€nns bra och jag Ă€r nöjd att jag vĂ„gar vara offensiv i spĂ„ret. Surt att det behöver bli en bom i vardera stĂ„serierna, sĂ€ger hon.

Linn Persson blev 19:e (gick ut som 16:e) och Mona Brorsson 53:a (gick ut som 58:a).

DamtÀvlingen kördes nÄgra timmar efter herrarnas jaktstart dÀr Sebastian Samuelsson tog en silvermedalj efter en perfekt genomförd tÀvling med prickfritt skytte utan en enda bom.

Fakta: SÄ fortsÀtter skidskytte-VM i Pokljuka

16 februari: Distanslopp, 15 km (d) 12.05

17 februari: Distanslopp, 20 km (h) 14.30

18 februari: Singelmixedstafett 15.15

20 februari: Stafett, 4x6km (d) 11.45, stafett, 4x7.5 (h) 15.00

21 februari: Masstart, 12.5km (d) 12.30, masstart, 15km (h) 15.15

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!