Efter kraschen: "Hans jävla framhjul"

Dackarna hade greppet i derbyt – men när Oliver Berntzon kraschade in i luftstaketet i heat 11 förändrades förutsättningarna. Derbyt på Ljungheden slutade oavgjort, 45–45, efter stor dramatik i slutet.

Så här såg det ut när Oliver Berntzon kraschade.

Så här såg det ut när Oliver Berntzon kraschade.

Foto: Ilkka Ranta

Speedway2018-07-03 22:10

Det var första gången på fyra år som Västervik och Dackarna möttes i Elitserien. Även om VM-fotbollen lär ha påverkat publiksiffran negativt var det nästan 3 000 åskådare som kom till Ljungheden.

De fick se ett jämnt och spännande derby – där det svängde fram och tillbaka. Nästan hela tiden.

Så fort Dackarna var på väg att göra ett miniryck kontrade Västervik med en heatseger.

Till slut lyckades ändå bortalaget skaffa sig en fyrapoängsledning. Efter tio körda heat var ställningen 28–32. Det största glädjeämnet före pausvilan var Pawel Przedpelskis körning. Polacken, som annars haft en trevande inledning på sin Dacke-karriär, imponerade med tre raka andraplatser.

– Han körde jättebra. Det är kul att Pawel är på gång, säger lagledaren Peter Karlsson.

"Snurrar i huvudet..."

Dackarna fick sedan sämsta tänkbara start på det elfte heatet. Oliver Berntzon hakade i Peter Kildemands framhjul och flög över hojen. För en stund såg det riktigt otäckt ut – när Berntzon låg orörlig på backen. Efter ett par minuter kunde Dacke-föraren resa sig och vandra ut mot depån av egen kraft.

– Som vanligt la Kildemand ut sitt jävla framhjul på den som kör om honom. Då fick jag res på hojen. Sedan small det, sa Berntzon efter matchen.

Hur mår du nu?

– Jag är stel i axeln och det snurrar lite i huvudet. Vi får väl se hur det känns imorgon.

Returmöte på tisdag

Domaren beslutade att utesluta Oliver Berntzon i det elfte heatet. Västervik utnyttjade det övertaget och tog en femetta. Därmed var det utjämnat, 33–33. Därefter var det helt jämnt resten av matchen. Greg Hancocks körning i det 14:e heatet höll världsklass. Västervik hade läge att vinna heatet med 5–1 och koppla ett järngrepp om segern. Då tog sig Hancock förbi både Grzegorz Zengota och Peter Ljung.

Även det sista heatet slutade oavgjort efter stor dramatik.

Dackarnas bäste poängplockare, Greg Hancock, var hyfsat nöjd efter slutresultatet 45–45.

– Vi gjorde en okej match. Det är inte dåligt att plocka en poäng i Västervik. Då behåller vi försprånget i tabellen. Vi får se till att vinna returen i nästa vecka istället.

Joel Kling, som tidigare har tillhört Västervik Speedway, säger så här:

– Det var en speciell match. Helt klart. Jag gjorde vad jag kunde och är ganska nöjd med mina två poäng. Det var en svår match. Västervik har många duktiga förare, säger Kling.

Redan på tisdag möts lagen igen – på G&B Arena i Målilla.

Poäng, Västervik: Nicki Pedersen 13, Grzegorz Zengota 6, Peter Ljung 8, Mikkel B Jensen 2, Peter Kildemand 8, Bartosz Smektala 7, Magnus Karlsson 1.

Poäng, Dackarna: Greg Hancock 11, Hans Andersen 4, Oliver Berntzon 2, Patryk Dudek 8, Maciej Janowski 11, Joel Kling 2, Pawel Przedpelski 7.

Oliver Berntzon.
Oliver Berntzon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!