Panel: Stor genomgång inför finalen

Slutspelspanelen med Torbjörn Allvin och Filip Gustafsson är såklart tillbaka inför den nervkittlande SM-finalen mellan Dackarna och Smederna. Fixar Målillaklubben det hett efterlängtade guldet eller stöter de på patrull igen mot guldmakarna Smederna från Eskilstuna?

Smederna Dackarna

Smederna Dackarna

Foto: Montage

Speedway2021-10-05 17:05

Äntligen final i Bauhausligan. Vad är era tankar inför mötet Dackarna–Smederna?

Gustafsson: Äntligen, jo visst är det så. Många hävdar att Västervik–Dackarna var den moraliska finalen och att Smederna aldrig hade klarat en semifinal mot något av Smålandslagen. Sånt är extremt tråkigt att läsa och höra om. Det är i finalen som allt avgörs, och jag är supertaggad. Smederna mot Dackarna börjar likna en klassiker, och det känns så självklart att det är just Smederna som är sista hindret på vägen för detta superlag Dackarna. Lite som den absolut sista skuren i Super Mario-spelet lixom.

Allvin: När Dackarnas lyckades norpa Tai Woffinden under säsongen var det här scenariot jag hade i huvudet. Ett Dackarna i final. Smederna igen...häftigt värre. Det har blivit något av klassikermöten de senaste säsongerna. Två starka klubbar, som möts i guldkamp igen. Tidigare finaler, 2018 och 2019, har det inte gått vägen för Dackarna, men den här gången...ja, det vet i sjutton om det inte är dags nu. 

Förra veckans semifinal mellan Västervik och Dackarna slutade med vinst för Målilla-laget. Vad fällde till slut avgörandet i "supersemin"?

Gustafsson: Dagsformen, kort och gott. På pappret två jämna lag, och känslan var att Västervik hade en liten, liten fördel inför den andra semifinalen. Men Dackarnas GP-förare klev fram och gjorde vad de skulle, Thorsell och Jensen fortsatte leverera stabilt med poäng och Ricky Kling gjorde en helgjuten insats. Västervik var inte dåliga, Dackarna var bara bättre helt enkelt. Jag menar, laget gjorde förare som Vadim Tarasenko och Pawel Przedpelski totalt osynliga. Lindgren hade inte sina bästa kvällar – och när Dackarna även lyckades pulverisera Västerviks väst två- och fyraförare var matchen vunnen. 

Allvin: De flesta hade nog Västervik som knappa favoriter, trots förlusten i Målilla under tisdagen. Sen var det nästan bara ett lag på banan i returen. Dackarnas beslutsamhet fällde avgörandet. Den här chansen skulle de bara inte få slinka dem ur händerna. Och såklart, Janowskis uppryckning jämfört med dagen innan var brutal. Här fick vi verkligen se en världsförare prestera som bäst – under stenhård press. Lägg därtill Doyles och Woffindens kyla och erfarenhet ihop med att övriga levererade på en hög nivå. Det här var en av de bästa Dackeinsatser i en enskild match jag sett på flera år. 

Dackarna målas av många upp som favoriter till den här finalen. Frågan är om laget någonsin har haft ett så bra läge att knipa det där efterlängtade guldet som nu?

Gustafsson: Inför finalen 2019 var jag bergsäker på att Dackarna skulle ta guldet. Man hade tre tydliga toppförare – Maciej Janowski, Patryk Dudek och Piotr Pawlicki – som verkligen hade hittat formen den hösten. Men ack så fel jag hade. Där visade Smederna att det krävs något mer än invärvade storstjärnor för att vinna guld. Men i år ser det bättre ut än någonsin – och jag kan inte förstå hur något lag ska kunna besegra Målilla-gänget. Mikael Teurnbergs bygge är helt enkelt för starkt.

Allvin: Japp, så är känslan. Jag hade bra vibbar förra gången och lovade i ett svagt ögonblick att jag skulle traska mellan Vimmerby och Målilla om det inte blev SM-guld. Så säker var jag, då. Jag har ungefär samma feeling nu, med den skillnaden att Dackarna är snäppet ännu vassare som lag i år. Det som kan ställa till det är vädret i Målilla. Kan de köra ikväll och hur påverkar det förarna och banan i så fall?

Vilken förare blir viktigast för Dackarna i finalen?

Gustafsson: I en final är samtliga förare viktiga. Men Jason Doyle blir extra viktig för sitt lag. Australiern är extremt rutinerad och en dröm för varje lagledare att ha i ett slutspel. Se bara hur han slussat fram Ricky Kling till viktiga poäng. Doyle har dessutom hittat farten senaste tiden och har knappt gjort en dålig match i ligan på flera veckor. Mot Västervik var han ett monster, och man kunde nästan på förhand räkna in poängövertag för Dackarna när han gled in på banan. Så jag svarar Jason Doyle, med sin rutin, mentalitet och den fart han nu åker med.

Allvin: Enbart en förare känns lite klent och svårt, men that´s it. Få se nu...mitt val blir...Tai Woffinden. Jag tycker att han har varit en otrolig injektion i det här redan från början starka Dackelag. Är en riktig lagförare och en garant för att plocka höga poäng i match efter match. Väldigt stabil och säker. En matchvinnartyp. 

Smederna har tre raka guld, vad talar egentligen för att det blir ett fjärde?

Gustafsson: Vinnarmentaliten. Smederna har varit en gigant i ligan senaste åren, lite som Vetlanda var i slutet på 00-talet. Föreningen har tänkt nytt och fräscht i alla led och fått ihop ett slagkraftigt lag år efter år. Stommen är kvar säsong efter säsong, vilket är underskattat och väldigt ovanligt inom svensk speedway. Jerker Eriksson har dessutom en förmåga att få ut maximalt av laget när det krävs som allra mest. I år väntar dock den kanske tuffaste uppgiften någonsin för Smederna – men ska någon kunna göra det så är det Eskilstuna-laget. Laget är på pappret starkt, men saknar kanske den där sista toppföraren för att kunna hota Dackarna. Men om alla killar får till det samtidigt, ja då lär det bli kamp om guldet.

Allvin: Det är svårt att svara annat än min kollega: Vinnarmentaliteten. Det går aldrig att räkna bort den här vinstmaskinen från Eskilstuna. I sammanhanget är det såklart ofrånkomligt att inte nämna lagledaren Jerker Eriksson. Han verkar kunna trycka på exakt rätt knappar för att det här Smed-laget ska köra på toppen av sin förmåga. Tre raka SM-guld 2017 till 2019 säger det mesta. Förarmässigt vet vi vad Michael Jepsen Jensen kan. Den förre Dackekaptenen trivs dessutom i Målilla. Här brukar också Pontus Aspgren vara vass. 

Vilka förare i Smederna tror ni att man ska hålla ett litet extra öga på?

Gustafsson: Oj, det är många. Smederna är ett otroligt jämnt lagbygge, där samtliga förare kan ta poäng. Grigory Laguta är inte med i laget, vilket såklart är ett jätteavbräck. Men det finns fler ryssar i Eskilstuna. Unge Gleg Chugunov kan bli extremt farlig, och vi vet alla vilken insats han gjorde i finalen 2019. Chugunov trivs i Målilla, har hittat formen och brukar köra extremt bra i avgörande lägen. Men kapten Michael Jepsen och Pontus Aspgren blir också livsviktiga för Smederna. Vi får heller inte glömma ryggraden och den karismatiske Andzejs Lebedevs som alltid kör bra i Målilla – och kommer göra allt för sitt älskade Smederna.

Allvin: Jag nämnde det på förra frågan: Jepsen Jensen och Aspgren är de stora hoten mot ett Dackeguld. 

Slutligen, vem får egentligen lyfta pokalen i år?

Gustafsson: Jag kommer säga Dackarna här. Laget är helt enkelt för starkt för att besegras tror jag. Ni såg bara mot Västervik – när samtliga förare får till det är Dackarna ett monster. Smederna brukar kunna slå från underläge, men denna uppgift blir för mäktig.

Allvin: Dackarna.  

Smederna
Smederna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!