PK: "Ljungs krasch tog udden av premiären"

Den hett efterlängtade premiären är avklarad. Det blev en premiär med fokus på Peter Ljungs våldsamma krasch i det elfte heatet. "En tung stämning efter det som hände", säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson efter förlusten med 46-44.

Vetlanda besegrade Dackarna i premiären av elitserien på Hasses Motorstadion.

Vetlanda besegrade Dackarna i premiären av elitserien på Hasses Motorstadion.

Foto: Haris Dreco

Speedway2020-08-11 21:57

– Vi får hoppas att allt blir bra med Ljung. Jag har sett många krascher genom åren. Det här var bland de värre, fortsätter Karlsson om den otäcka smällen i heat elva, där Peter Ljung och unge Avon van Dyck krokade i varandra. 

Det var långt ifrån en självklarhet att debutanten skulle köra i omstarten med tanke på vad som inträffade.

– Vi hade valmöjligheten att sätta in Theo Johansson i hans ställe, men Avon insisterade att köra. Och då gick han ut och vann och tog sin första trepoängare någonsin i Elitserien. Det var mentalt starkt gjort. 

Det sportsliga kom ändå i andra hand den här premiärkvällen. En kväll som såg Vetlanda som vinnare med minsta möjliga marginal.

– Ser vi till matchen så gjorde vi det riktigt bra. Alla ska ha plus, där Hans Andersen och Oliver Berntzon var snabba i flera heat. Sedan hade vi otur i ett par heat, där både Berntzon och Thorssell fick varsitt stopp. 

På förhand trodde många att det skulle bli en jämn och oviss derbykamp. Så blev det också. De första sju (!) heaten slutade nämligen 3-3. Vi minns framför allt ett av dem, där den danske Dackeikonen Hans Andersen körde upp sig från tredjeplats till seger.

I heat åtta kom så det första racet med poängövervikt åt ett av lagen. Det blev Vetlanda som bröt trenden, där de tog en femetta, vilket de upprepade i det efterföljande heatet. Dackarna gav sig inte, men det var hemmalaget som var i förarsätet.

I denna historiska elitseriesäsong körs tre nomineringsheat istället för de normala två. Karlsson tror att det kan ha haft en avgörande betydelse för utgången.

– Hemmalaget får den fördelen av att välja bana två gånger. Och nu valde sina spår och fick innerbana både i heat 13 och 15. 

Inför det sista och helt avgörande heatet, var Vetlanda i ledning med två poäng. Det krävdes oavgjort för att säkra segern. Och så blev det. Kvällens bäste förare, Brady Kurtz, gav inte Dackarnas Thorssell och Andersen någon chans. 46-44. Redan på torsdag är det hemmapremiär för Dackarna, då Piraterna kommer på besök.

Poäng Vetlanda: Brady Kurtz 13, Peter Ljung 8, Filip Hjelmland 7, Alexander Woentin 7, Andreas Lyager 6, Victor Palovaara 5. 

Dackarna: Jacob Thorssell 11, Oliver Berntzon 10, Hans Andersen 9, Frederik Jakobsen 7, Avon van Dyck 4, Joel Kling 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!