Beskedet: Kinda sätter in extrabussar inför skolstarten

I pandemins spår vill Östgötatrafiken undvika proppfulla busslinjer. Inför skolstarten tvingas Kinda kommun därför att införa extrabussar mellan Rimforsa och Kisa - för 8 000 kronor om dagen.

Rimforsa 13 augusti 2020 11:50

– Det kommer självklart att innebära en extrakostnad för oss men anledningen är ju covid-19 och där har kommunerna faktiskt blivit utlovade ersättning från staten. Vi har inget godkännande ännu men det är vår förhoppning, förklarar samhällsbyggnadsförvaltningens chef Karolina Hedlund.

Åtgärden berör de cirka 120 elever som varje vardag pendlar från Rimforsa till högstadiestudierna på Värgårdsskolan i Kisa. Med extrabussar på morgnar och eftermiddagar avråder kommunen, från och med måndag, eleverna att använda Östgötatrafikens busslinjer 546 och 39. Anledningen är risken för trängsel - och att alla inte kan garanteras en plats.

– Det vi har sagt i det här fallet är att vi från Östgötatrafikens sida tror att det kan komma att finnas avgångar där bussarna kan bli för fulla och där skolelever inte kommer med. Exakt var det kan ske vet ju inte vi, vi styr inte över resandet, men vi har kontaktat kommunerna som i vissa fall agerat, förklarar Mattias Näsström, trafikoperativ chef.

– Under hösten kommer vi att i grunden köra en trafik som inte motsvarar det minskandet resandet - så ekonomiskt sett tar vi en stor del av ansvaret för att motverka trängsel. Det Kinda gör är ett bra initiativ - att de tar sin del av ansvaret.

Hur länge extrabussarna från företaget Nilsbuss kommer att rulla är oklart - för en månad blir kostnaden 160 000 kronor. Extrabussen på morgnarna avgår från Rimforsa station.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Profilbild Dennis Petersson
Dennis Petersson

Ämnen du kan följa
Coronautbrottet - Kinda kommun
Kinda kommun

44 coronasmittade i Kinda kommun

Horn

Stor ökning av hemleveranser: "Täcker inte kostnaderna"

Kinda kommun

Beskedet: Inte aktuellt att häva besöksförbudet i Kinda

Kisa

Rektorn om skolstarten: "Önskade att vi kunde göra mer"

Kinda

Beskedet: En sjundedel av brukarna har smittats

Visa fler
Läs mer!
Vimmerby

Polisen inspekterade trafikläget vid skolor i Vimmerby

Rimforsa

Fördubblad trafik på kanalen - "Slagit igenom fullt ut"

Fotboll

Ny RIF-seger – efter drömstart för tredje matchen i rad

Hultsfred

Bättre betyg gör fler behöriga till gymnasiet

Fotboll

Rimforsa krossade Kenty B – närmar sig serieseger

Visa fler