Så ska besöksnäringen i regionen överleva

Flera kommuner, län och regioner kraftsamlar för säkra överlevnaden för besöksnäringen. Nu förväntar man sig en översyn av både stöd och lagar regler ses över för att anpassas till branschen.

Vimmerby 9 juli 2020 14:42

 Samtidigt har Astrid Lndgrens Värld inte tagit ställning till om polismyndighetens beslut som tvingade fram stängningen av parken, ska överklagas eller inte.

– Känslan är att det är mer troligt att vi kommer att göra det än att vi inte kommer att göra det, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

 

Tillsammans med kommunen och turistföreningen bjöd företaget in både lokala, regionala och nationella politiker och företrädare för myndigheter, organisationer och företag till "ett konstruktivt samtal" om den situation som uppstått för hela besöksnäringen, långt utanför Vimmerbys gränser, sedan Astrid Lindgrens värld tvingades stänga för ett par veckor sedan.

– Vi hörde här i dag att även i Växjö kommun är Astrid Lindgrens värld viktig, så det avgörande syftet är att kraftsamla för att visa hur mycket besöksnäringen betyder för landsbygdskommuner i hela Sverige och göra det samlat, säger Kristina Alsér, ordförande i turistföreningen i Vimmerby.

 

Ett 25-tal deltagare fanns på plats i Vimmerby, andra deltog digitalt via länk. Bland dem regeringens samordnare Anders Ferbe och tillväxtverksets Anna Johansson.

Jocke Johansson ser en kärna i att stöden till företag som drabbas av krisen måste ses över. Liksom tolkningen av lagar och regler.

– Ordningslagen är ett exempel. Det är helt okej att samla 200 personer i en restaurang och spela musik i en högtalare, men om en musiker slår ett ackord på en gitarr på samma plats får det inte vara fler än 50. Vi som också tillhör kulturnäringen förstår inte den skillnaden, säger Jocke Johansson.

Han är därför belåten över besked från Anders Ferbe som tar med sig synpunkterna och pratar om att regler och stöd behöver förlängas och förändras.

– Det är mycket bra. Det är en motprestation vi behöver för att vi håller i och håller ut.

 

Slutsatserna efter samlingen, är flera.

– Det primära för företagen är att överleva, men vi måste också titta framåt och rusta för nästa säsong, säger Jacob Käll.

Nu ska deltagarna arbeta vidare med insikter och återkomma till ett nytt möte i slutet av augusti.

– Jag tänker att Tillväxtverket, länsstyrelse och regioner återkommer med vilka resurser man kan bistå med när det gäller kompetensutveckling, affärsutveckling av vad det kan vara så att det under hösten ändå jobbas med nästa säsong, säger Kristina Alsér.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Karlsson

Ämnen du kan följa
coronautbrottet - turism
Hultsfred

Gästnätterna halverade i juli - "Hoppas på augusti"

Vimmerby

Stor minskning av gästnätter i Vimmerby: "ganska tungt"

Mariannelund

Filmbyn: "Varit dubbelt så många svenska besökare"

Vimmerby

ALVs permitterade djur "De kommer ut och motionerar"

Vimmerby

Så stort är tappet: Färre gästnätter i år

Visa fler
Läs mer!
Bowling

Seriepremiären skjuts upp efter tragisk händelse

Vimmerby

Anrika affären flyttar - "lite nystart"

Tuna

Älgparken till salu: "Vill inte hålla på längre"

Vimmerby

Vimmerby Bokhandel läggs ner - ingen vill ta över

Vimmerby

De vet redan att det blir glest mellan stolarna

Visa fler