"Ful dialekt i Tranås" - så kom Miltons Guld till stan

Med sina 83 år kvalar Miltons Guld in i toppligan ”Vimmerbys äldsta butiker”. Dags att lyfta fram lite historia, tycker Clara Johansson, som driver företaget idag och fått hjälp av två viktiga Sven att göra en liten utställning.

Vimmerby 3 augusti 2020 18:00

– Det syns att den inte använts på ett tag, den är inte putsad, säger Sven Kask och sneglar på brudkronan i silver, som hans far Eugen designat 1960 och som nu lånats ut av Frödinge församling.

Brudkronan är modern och tidstypisk i sitt formspråk och av helt annan stil än en annan brudkrona från 1942, även den "hemlånad" till butiken där den en gång gjordes.

Estlandsfödde konstnären Eugen Kask, som hamnade i Vimmerby och bodde här till sin död 1998, arbetade hos guldsmed Beyron Milton under några år i skiftet 50-60-tal.

– Det var Beyron som frågade om inte Eugen skulle gå några kurser och lära sig designa och det ville han ju, säger sonen Sven Kask, som varit i hög grad delaktig i det historiska smakprov som dukas fram i butiken under slutet av sommaren, där kunder, besökare och turister kan få veta mer om stans äldsta guldsmedsbutik.

Tidningsklipp, foton och föremål ger ram åt den historiska tillbakablicken, där Clara Johansson, som tog över december 2016, är fjärde innehavaren sedan guldsmedsparet Beyron och Thyra Milton från Stockholm valde att öppna rörelse i Vimmerby 1937. 

– Valet stod mellan Tranås och Vimmerby, men mamma tyckte de hade så ful dialekt i Tranås. Och Vimmerby var nog ett bra val, redan på 1940-talet hade verksamheten vuxit rejält, säger Sven Milton, Vikingstad, som inte alls gått i föräldrarnas fotspår.

Med en mamma och pappa som ”jobbade jämnt” och inte sällan åkte på hembesök med varuprover till kunder i ytterområdena efter lördagsstängningen klockan ett, valde han att bli ingenjör istället.

Men känslorna för Miltons Guld har inte mattats.

– Jag tycker verkligen det är roligt att butiken är kvar och inte minst att Clara fortsätter hantverkstraditionen. Det är kul att hon inte bara säljer smycken, hon är ju själv guldsmed och lite kuriosa är att påsarna för reparationsarbeten är nästan precis likadana som när jag satt med berlocker och lödpistol som 11-åring.

Clara Johansson tror det kan finnas visst intresse för butikens historia.

– Folk har ju handlat här i generationer, och jag får ofta höra kommentarer som ”vår släkt har alltid köpt doppresenten här”. Det känns bra att vi kunde få till det här, och visa lite av dåtiden. Att butiken funnits så länge är något att känna lite extra respekt för.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Bottenlaget stretade emot länge: "Ska till ett mirakel"

Innebandy

Betygen: De var bäst i Vimmerbys premiär

Innebandy

Så gick det för VIBK i premiären

Sport

Vi fick se ett fräsande derby – trots konstgräset

Fotboll

Betygen: De var bäst i heta derbyt

Visa fler