Polisen: "Vi kan inte gå in och räta upp kön på Ica"

Varken regionen, kommunen eller polisen ansvarar för anmälningar som gäller trängsel i butik. ”Butiksinnehavaren har ansvaret”, säger Per-Åke Jarnheimer Olsson, biträdande smittskyddsläkare.

Vimmerby 30 juli 2020 08:00

Hur många får vistas samtidigt i en butik? Svårt att svara på, förklarar Per-Åke Jarnheimer Olsson, biträdande smittskyddsläkare i region Kalmar län.

”Det handlar om butikens storlek och därmed förutsättningarna att kunna hålla distans på två meter”, skriver han i ett mejl, och fortsätter: ”Butiksinnehavaren har ansvaret. Smittskyddet är inte tillsynsmyndighet, men Folkhälsomyndigheten och smittskyddens generella rekommendationer gäller överallt”.

Någon tillsynsmyndighet för trängsel i butiker finns inte. Däremot följer länsstyrelsen hur riktlinjer efterlevs. I en lägesbild för Kalmar län beskrivs ”rapporter om trängsel på ett flertal platser i regionen, men främst på Öland” och det är just butiker och gallerior som pekas ut som platser där Folkhälsomyndighetens råd, rekommendationer och riktlinjer är svåra att efterleva.

Vissa undrar varför inte polisen griper in. 

– Vi kan inte gå in och räta upp kön på Ica. Ska vi göra något förutsätter det att det rör något som lyder under ordningslagen, säger kommunpolis Håkan Karlsson.

Ida Pettersson, livsmedelsinspektör på miljö- och byggnadsförvaltningen, säger att de synpunkter som kommit om trängsel rör restauranger.

– Skulle vi få klagomål om butiker får vi hänvisa till att det är verksamhetsägarens ansvar. Men på individnivå har alla ett ansvar, att hålla ut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa
Coronautbrottet
Vimmerby

Smittspridningen klingar av allt mer

Kisa

Uppsving för golfklubben: "Men i våras undrade man"

Hultsfred

Färre bröllop: "Tvingades ringa några jobbiga samtal"

Vimmerby

Från 30 till noll spelningar - Artister hårt drabbade

Vimmerby

Maratonupplägg coronasäkrar Litteraturfestivalen

Visa fler
Läs mer!
Vimmerby

Vimmerbybolag med skulder begär rekonstruktion

Vimmerby

Fyra miljoner mer till skola och barnomsorg i Vimmerby

Fotboll

Simonsson: "Jag kommer inte spela i derbyt"

Vimmerby

Både ros och ris till statens budgetförslag

Vimmerby

Polisen inspekterade trafikläget vid skolor i Vimmerby

Visa fler