Undanröj beslutet om inställd torghandel i Hultsfred

Att hänvisa till regionens skärpta rekommendationer håller inte som grund att till beslutet att pausa torghandeln i Hultsfred i två veckor, menar insändarskribenten.

Hultsfred 3 maj 2021 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Torghandeln i centrala Hultsfred på fredagarna kommer att pausas två veckor framåt. Kommunens näringslivsutvecklare Pär Kågefors tycker att det är ett klokt beslut som kommunen och Hultsfreds Handel har tagit gemensamt. Som orsak till beslutet uppges de skärpta rekommendationerna från Region Kalmar län. 
Jag anser att det är oacceptabelt att använda covid-19 eller skärpta rekommendationer från Region Kalmar som ett svepskäl för att förhindra torghandeln på fredagarna i Hultsfred. Dels har avstånden mellan försäljarna ökat, skyltar som uppmanar besökare att hålla avstånden finns uppsatta, behållare med handsprit finns utplacerade på torget och utrymmet som finns på torget torde innebära att varje besökare disponerar större ytor för egen del än det besökare i butiker har. 

Det ska även särskilt påpekas att torghandeln sker i en frisk utomhusmiljö och inte i någon instängd inomhusmiljö.


Den 30/4 var det totala antalet smittade personer i länet 18  689. Därav var det 911 smittade som var bosatta i Hultsfred.
Kalmar, Västervik, Oskarshamn, Vimmerby Nybro, Mönsterås och Mörbylånga har alla var för sig flera smittade än Hultsfred, utan att för den skull pausa torghandeln. Västervik tillhör även de tiotal av landets kommuner som har slopat eller reducerat torgavgifterna under året på grund av pandemin.

Tänk om och tänk rätt, Pär Kågefors, och se till att du som näringslivsutvecklare i kommunen får det oövertänkta och korkade beslutet att ställa in torghandeln undanröjt.

Stig Wiklund

Ämnen du kan följa
Torghandeln i Hultsfred
Hultsfred

Nytt beslut om torghandeln i Hultsfred

Hultsfred

Starka känslor: "Handlar om knallarnas överlevnad"

Hultsfred

Beslut att pausa: "Tror det kan betyda döden för torghandeln"

Hultsfred

Kritiska röster höjs mot torghandeln i Hultsfred: "Inte läge nu"