Fabriken: "Nästa riskhelg är ni välkomna att hänga på"

Skolavslutning och student innebär för många glädje och härliga minnen. Avslutningarna innebär också en ökad risk för att ungdomar dricker alkohol eller använder tobak för första gången.

Vimmerby 18 juni 2021 11:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det pandemiår som varit bidrar också med en stor önskan att träffas, inte bara hos ungdomarna. 

Under avslutningsveckan mobiliserade Fabriken mer än tjugo vuxna som fanns närvarande ute i kommunen. Varje kväll under veckan deltog personal från bland annat Fabriken, föreningar, skolor och socialtjänsten. Vi har snackat och skrattat med ungdomarna, pratat om hur viktigt det är att både ta hand om sig själv och plocka upp skräp, men framförallt har vi funnits som en trygghet om något skulle gå snett.

Det är ändå så att arbetet för att förebygga störande och olämpligt festande på skolavslutningskvällen börjar långt innan terminen lider mot sitt slut. Det allra viktigaste du som vårdnadshavare eller annan viktig vuxen i en ungdoms liv kan göra är att skapa en trygg relation med din tonåring. Lyssna på din tonårings tankar och funderingar och visa att du bryr dig genom att inte bjuda på alkohol. Vi märker på siffrorna från kommunens årliga drogvaneundersökning att ni är många vårdnadshavare som gör ett superjobb! På tio år har andelen ungdomar som väljer bort alkohol fyrdubblats. Det hör bland annat ihop med att fler ungdomar uppger att de vet huruvida man får eller inte får dricka alkohol för sina vårdnadshavare. 

Vill du hjälpa till? Du är varmt välkommen att hänga med oss ut på stan nästa riskhelg! Tillsammans hjälps vi åt att skapa en trygg uppväxt för barn och ungdomar i Vimmerby kommun.  


Ämnen du kan följa