Turbulensen fortsätter i Centerpartiet

Den ledande centerpolitikern Erik Paulsson är polisanmäld misstänkt för att ha hotat en partikamrat. Paulsson nekar till att han dödshotat någon. Men partigruppen kräver att han lämnar alla uppdrag.

Vimmerby 22 juni 2020 18:00

Den politiska turbulensen fortsätter i Vimmerby. Nu helt koncentrerat till centerpartiet. 

– Det har varit turbulent en tid och nu har vi ett nytt ärende. Erik Paulsson ska ha hotat en annan av våra företrädare, säger gruppledaren Peter Karlsson (C) efter ett möte med andra ledande centerpartister på måndagen där en stor del handlade om den nya situationen.

 

Enligt Peter Karlsson ska hotet ha uttalats under ett telefonsamtal mellan Erik Paulsson och centerns ombudsman i länet, Filip Qvarnström, för en dryg vecka sedan.

Vad handlade samtalet om mellan Paulsson och ombudsmannen?

– Det vet inte jag. Men under det samtalet ska det ha uttalas hot. Nu får polisen göra sitt arbete, det vare sig ska eller vill vi lägga oss i, säger Peter Karlsson.

I ett sms till Vimmerby Tidning förnekar Erik Paulsson misstankarna om olaga hot. Han beskriver den uppkomna situationen som "helt sjuk":

"Citatet i polisanmälan är inte mina ord", skriver han.

Erik Paulsson skriver samtidigt att han står för: "att han önskar att partikamraten inte fanns... Men ett mordhot – nej".

 

Peter Karlsson anser att även den typen av uttalanden är att gå för långt.

– Det är helt oacceptabelt, och det stärker vår uppfattning att han inte är lämplig som företrädare för centerpartiet i Vimmerby, och vi har uppmanat honom att avsäga sig samtliga uppdrag.

I december i fjol petades Erik Paulsson från partiets fullmäktigegrupp sedan han klivit fram som visselblåsare om de brister i ledarskapet som senare ledde till att dåvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Ingela Nilsson Nachtweij tvingades avgå. 

Han har tagits nåder under våren, men nu är det nya motsättningar i centergruppen.

 

Vad kan ni göra om han vägrar?

– Vi kan inte tvinga någon att avsäga sig sina uppdrag. Är man vald till kommunstyrelsen, och även till fullmäktige är man ju vald genom valresultatet, så vi kan bara uppmana att lämna, säger han.

 

Hur påverkar det här framför allt centerpartiet i Vimmerby?

– Det är aldrig bra med såna här grejer, man hotar inte någon annan på något sätt, även om det är inom andra partier är det inget man ska hålla på med om inom politiken, man kan vara oense, men man hotar inte.

Vi söker Erik Paulsson för ytterligare kommentarer. Vi söker även ombudsman Filip Qvarnström samt den politiker hotet ska ha riktats mot.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Karlsson

Ämnen du kan följa
Stadshuskrisen Vimmerby
Vimmerby

Kommunpolitiker åtalas för hot mot kollega

Vimmerby

KS avvisar förre kommunalrådets överklagan

Vimmerby

Beslutet att neka ansvarsfrihet överklagas

Vimmerby

Fullmäktiges ordförande: Tio turbulenta år

Vimmerby

Lättad att vara friad - undviker svar om comeback

Visa fler
Läs mer!
Vimmerby

Vimmerbybolag med skulder begär rekonstruktion

Vimmerby

Fyra miljoner mer till skola och barnomsorg i Vimmerby

Vimmerby

Inställda Bullerbydagen ersätts: Gör det här istället

Hultsfred

Hade kniv på allmän plats - misstänks för brott

Hultsfred

20-åring får böter för stöld och narkotikabrott

Visa fler