Vimmerby Bokhandel läggs ner - ingen vill ta över

De hoppades hitta köpare in i det sista. Men nu läggs Vimmerby bokhandel ner. ”Det är jättetråkigt, vi har verkligen gjort vad vi kan för att hitta efterträdare”, säger Annicha Gustafsson och Tove Karlstedt.

Vimmerby 17 september 2020 19:07

Efter elva år som bokhandlare i Vimmerby kommer Annicha Gustafsson och Tove Karlstedt att avveckla verksamheten. Utförsäljningen börjar nästa vecka.

– Vi räknar med att avsluta försäljningen i mitten av oktober och tömma lokalen till nästa månadsskifte, säger Annicha Gustafsson.

De har haft tid på sig att förbereda sig mentalt under året som gått sedan butiken lades ut till försäljning.

– Att sälja och gå vidare har vi haft i bakhuvudet hela tiden, men vi har haft flera intressenter under resans gång. En intressent klev av så sent som nu, så visst har vi hoppats in i det sista. Vi har gjort vårt bästa för att hitta någon som verkligen ville ta över, säger Tove Karlstedt.

Vad tror ni är anledningen till att det varit svårt att hitta någon som vill driva bokhandeln vidare?

– Det kan finnas många olika anledningar. Ekonomiska aspekter och att man kanske inte tror sig kunna branschen. Även om man inte behöver ha det kände vi oss trygga med att ha bokhandelsår i ryggen när vi klev på. Det är förstås många saker som ska stämma, det är ett stort steg att ta. 

Många bokhandlare kämpar i motvind och branschen är tuff. Men butiken i Vimmerby har gått bra.

– Det har inte varit skälet till att vi ville sälja, det handlar bara om att vi båda känner att om vi ska göra något annat är det läge att göra det nu. Det här är en fungerande verksamhet som vi båda levt på i elva år. Många av våra kunder är bedrövade och tycker att Vimmerby behöver en bokhandel, men samtidigt har vi mött en stor förståelse.

Turisterna har väl också betytt en hel del för er?

– Absolut. Turisterna är bra, men stammisarna är guld, säger Annicha.

Vad den snart tomma lokalen skulle passa till har de inte några tankar på.

– Men det vore lite synd om någon kommer på att Vimmerby ska ha en bokhandel om ett år. Det hade varit bättre att ta över nu, än att starta på ny kula senare, säger Tove.

Och vad ska ni göra efter det här?

– Nu är vi fokuserade på att avsluta det vi påbörjat tillsammans. Vad vi ska göra sedan vill vi inte riktigt gå in på i nuläget, det är inte riktigt klart. Men vi kommer att göra olika saker, och det handlar inte om att starta nytt företag.

Utöver Annicha Gustafsson och Tove Karlstedt arbetar tre anställda i butiken. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Vimmerby

Fem nya miljoner ska ta turismnäringen ur krisen

Vimmerby

Inbrottstjuvar bodde kvar när familj var bortrest

Fotboll

Här är Thomssons svar om Gullringens-ryktet

Vimmerby

Hittade pengar i bankomaten - i dag föll domen

Sport

Vi svarar på fem aktuella sportfrågor

Visa fler