Antalet arter i skogen har ökat

Svar på debattartikeln "Fridlyst och artskyddad, men utplånad" den 21 november.

Vi har fler arter i skogen idag än på mitten av 1800-talet, skriver debattören.

Vi har fler arter i skogen idag än på mitten av 1800-talet, skriver debattören.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2020-11-27 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag njuter av att vandra i en välskött skog, en skog brukad av generationer av skogsägare.

Egentligen är det inte jag som ska svara på den här insändaren eftersom kritiken riktas mot myndigheterna och deras sätt att besluta i ärenden. Vi har en mycket noggrann lagstiftning runt hur vi ska sköta våra skogar och utöver det så har de flesta företag som jobbar i skogen egna regler som går utöver lagstiftningen för att ta hänsyn. Hänsyn är ett ord som präglar allt arbete i skogen detta känns oftast inte som ett problem för skogsägaren eftersom det finns ett stort naturintresse hos alla skogsägare.

Jag är en av alla 330 000 privata skogsägare i Sverige, som brukar sin skog och vårdar och tar hänsyn till naturen på olika sätt. Tusentals olika viljor, planer och drömmar ger en mångfald i skogslandskapet.

I Sverige avverkar vi mindre av skogen än den årliga tillväxten. För varje träd som avverkas planteras 2–3 nya, vilket bidrar till att skogarna blir alltmer virkesrika och därmed lagrar mer kol. I genomsnitt lämnar varje generation över en mer virkesrik skog till nästa generation jämfört med den skog man tog över och det betyder att kollagret i skogen ökar. 

Sveriges areal är täckt av 70 procent skog vilket motsvarar 28 miljoner hektar. Av den marken är 27 procent av skogsmarken undantagen från brukande till förmån för andra ekosystemtjänster. Dessa undantag består av en tredjedel formella avsättningar där skogsägaren får ersättning. Övriga är frivilliga avsättningar, hänsynsytor och lågproduktiv skogsmark. Det betyder att 7,5 miljoner hektar skogsmark är undantagen. 

Vi har fler arter i skogen idag än på mitten av 1800-talet. Det har försvunnit 200 arter, men tillkommit 800 arter enligt Naturvårdsverket. Ingen art har försvunnit på grund av skogsbruk i Sverige sedan 1950-talet. Till skillnad från den globala situationen ökar sannolikt antalet ryggradsdjur i svenska skogar. Vi vet genom statistik från Riksskogstaxeringen att vi de senaste 20 åren haft en positiv utveckling för många av de livsmiljöer som anses särskilt viktiga för arterna. Vi har fått mer hård död ved: Plus 100 procent. Vi har fått mer äldre lövrik skog: Plus 50 procent. Vi har ökat mängden gammal skog: Plus 70 procent och mängden grova lövträd har ökat med 100 procent.

Hoppas att du och andra naturintresserade fortsättningsvis kan njuta i våra vackra svenska skogar och att vi skogsägare får fortsätta sköta dem på ett sätt som skapar livsmiljöer och ger avkastning på det stora kapital som är investerat genom arbete och skötsel av skogarna.