Beskedet: Här ska riskfyllda plankorsningar åtgärdas

Plankorsningarna vid Bjärkeryd och Nygärde, söder respektive norr om Kisa, är oskyddade. Här vill Trafikverket, som en del av ett nationellt projekt, förbättra sikten under 2021.

Vid Bjärkeryd och Nygärde, söder respektive norr om Kisa, vill Trafikverket avverka skog och buskar för att höja säkerheten vid plankorsningarna.

Vid Bjärkeryd och Nygärde, söder respektive norr om Kisa, vill Trafikverket avverka skog och buskar för att höja säkerheten vid plankorsningarna.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-03-23 13:00

För lite mer än två år sedan inträffade en tragisk dödsolycka vid Torps gård, på Stångådalsbanan strax utanför Kisa. I början av året rapporterade vi om de åtgärder som Trafikverket sedan dess har genomfört här, bland annat i form av schaktning och avverkning, i ett försök att höja säkerheten. Nu ska fler riskfyllda plankorsningar åtgärdas på det här viset.

undefined
Här, längs Stångådalsbanans sträckning vid Nygärde, vill Trafikverket avverka skog och buskar.

– Det finns över 3 000 obevakade plankorsningar i Sverige, där det varken finns bommar, ljud- eller ljussignaler, och för att göra dem mindre farliga finns krav på att trafikanten ska kunna se tåget i tio sekunder innan det passerar. I det här projektet värderar vi skog, kontaktar markägare och skaffar oss rätten att avverka för att få fri sikt, förklarar projektledaren Fredrik Lundin.

Vid plankorsningarna i Bjärkeryd och Nygärde är det Kinda kommun som är markägare.

Finns det fler berörda plankorsningar i Kinda?

– Det jag vet är att vi har gått ut med information till alla berörda markägare, tyvärr har jag inga aktuella siffror eller detaljer. Vi ska värdera träden och buskarna och återkomma till markägarna med avtalsförslag, svarar Lundin.

undefined
Vid Bjärkeryd, strax intill Åvalla Snickeri, ska trafikanterna kunna se tåget i minst tio sekunder innan det passerar plankorsningen.

Projektet är planerat att pågå fram till år 2025 och målet är att åtgärda ett 100-tal plankorsningar varje år. Under 2019 åtgärdades dock bara 22 stycken – och under 2020 46 stycken. Orsaken sägs vara pandemin.

– Just i Kinda hoppas jag absolut att de här åtgärderna kan vara klara inom ett år, säger Lundin.

Karta: Bjärkeryd, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!