Beslut att pausa torghandeln: "Vi försöker vara sunda"

Torghandeln pausas i två veckor – men först genomförs fredagens i liten skala. "Jag är rädd att pausen betyder döden för torghandeln", säger Jenny Nilsson.

Hultsfred Handel, med Niklas Gränshagen som styrelseledamot, har beslutat genomföra fredagens torghandel med få knallar och sedan pausa i två veckor, mot bakgrund av de skärpta rekommendationerna i länet.

Hultsfred Handel, med Niklas Gränshagen som styrelseledamot, har beslutat genomföra fredagens torghandel med få knallar och sedan pausa i två veckor, mot bakgrund av de skärpta rekommendationerna i länet.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-04-29 16:14

Det beskedet lämnades under torsdagen, sedan Hultsfred Handel lyssnat på Region Kalmars skärpta rekommendationer. Som bland annat består av punkten "att inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas".

– Läget är väldigt allvarligt i länet, vi måste vända på varenda sten för att komma till rätta med smittspridningen och vi ser en fara i att folk som är vaccinerade tror att det är fritt fram att träffas, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Näringslivsutvecklare Pär Kågefors tycker det är ett klokt beslut, som kommunen och Hultsfred Handel tagit gemensamt.

– När man hör om den stora belastningen på sjukvården och smittskyddsläkaren säger "låt bli", då försöker vi vara sunda och följa det. Vi vill inte inbjuda till folksamlingar som läget är nu. Det kan ju även slå tillbaka på Hultsfred Handel och torghandeln.

Beslutet blev alltså att pausa i två veckor, vilket är så länge rekommendationerna sträcker sig i nuläget i Kalmar län. 

Men först genomförs fredagens torghandel med blygsamma åtta-tio knallar och föreningar. Med extra stort fokus på att göra det så coronasäkert det går, med mer handspritstationer, fler skyltar och knallarna själva har visat sig vara duktiga på att vidta försiktighet.

– Vi försökte blåsa av redan nu, men det gick inte eftersom vi har muntliga avtal med knallarna som ska komma den här veckan. Beskedet kom för tätt inpå, säger styrelseledamoten Niklas Gränshagen.

Jenny Nilsson, som anlitats av Hultsfred Handel för att driva torghandeln framåt, ser en risk med beslutet.

– Jag tror att det här kan betyda döden för torghandeln. Jag är orolig för det efter att ha pratat med flera knallar som besöker en till tre platser i veckan. De kan inte tappa en tredjedel av sina intäkter, utan risken är att de söker sig någon annanstans och väljer att inte komma tillbaka sedan.

Pär Kågefors bemöter farhågorna:

– Jag tror säkert att det finns knallar som tycker beslutet är vettigt, men jag tror också att många kommer bli arga för att det här är deras levebröd.

– Men jag tror faktiskt inte att man ska vara så orolig över att det inte går att komma igång igen. Vi får hjälpas åt, kanske satsa lite mer pengar, marknadsföra mer och eventuellt bjuda på gratis platser ett tag för att hitta olika sätt att få igång det igen. Eftersom alla vill, vill jag inte tro att det inte går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!