Bordet står dukat för folkbildning

Häromdagen fick svenska folket veta att ”Civilsamhället ska stärkas”. Mitt i alla miljarder av svenska skattepengar hit och dit, så har denna prioritering äntligen kommit upp, om än nyvaket!

Bibliotek, folkhögskolor och studieförbund erbjuder alla ett smörgåsbord av möjligheter för den som vill hjälpa till att bygga upp ett starkt civilsamhälle med hjälp av folkbildning, menar skribenten.

Bibliotek, folkhögskolor och studieförbund erbjuder alla ett smörgåsbord av möjligheter för den som vill hjälpa till att bygga upp ett starkt civilsamhälle med hjälp av folkbildning, menar skribenten.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2020-09-21 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan är bara, som alltid HUR detta ska ske? Handlar det bara om att fylla lagren med munskydd och många, många andra små ting. Ja, javisst är det så men det räcker inte!

Det finns fortfarande en stor det av den svenska befolkningen som vill vara med att fortsätta att bygga och återupprätta Sverige. Denna resurs vill jag påstå är den viktigaste!

Att ge alla medborgare förutsättningar att bidra till samhällsbygget. 

Det finns en delvis slumrande kraft som med rätt stöd kan bli en vulkan om rätt stöd ges. Den stavas ”folkbildning”. Inom begreppet finns stora möjligheter att mobilisera både kultur och bildning. Historiskt så består folkbildningsfamiljen av folkhögskolor, bibliotek och studieförbund i samverkan. En enorm resurs och dessutom vilja jag påstå, mycket kostnadseffektiv.

På biblioteken kan alla låna all tänkbar litteratur. Böcker och tidningar samt datorer finns tillgängliga och så vidare.

Inom studieförbunden kan alla utveckla sina intressen och förutsättningar till en ringa kostnad. Folkhögskolorna erbjuder utbildningar av allehanda slag. Med andra ord: bordet står dukat för alla medborgare att ta för sig och på detta sätt både berika sig själv och tillföra ”civilsamhället” en levande kraft.

Inom exempelvis studieförbunden döljer sig för många oanade möjligheter! Här finns både Kulturrådet och Folkbildningsrådet som inget hellre vill, än att hjälpa till att med att ”duka bordet” med allt som behövs för ett levande civilsamhälle.

Nu när miljarder ska tillställas civilsamhället, så kämpar samtidigt dom flesta kommuner med sin små kulturbudgetar. Kulturskolor läggs ned. Småorternas bibliotek likaså.

Det är dags att lyfta blicken och låta den lokala kraften bygga Sverige underifrån och upp.

Pandemin har förändrat mycket! Det tror jag vi alla är överens om. Bland annat så kan vi kanske skönja början till slutet på urbanisering. Hur viktiga blir inte då dom lokala krafterna i civilsamhället? Folkbildningen som bara i Kalmar län med sina tolv kommuner har var och en minst ett bibliotek, flera folkhögskolor och åtta studieförbund som tillsammans arrangerar en stor mängd kulturarrangemang och möjligheter till fortbildning. Bordet står dukat – bara att ta för sig!