Därför behöver våldet mot kvinnor uppmärksammas

Var tredje vecka året om dödar en matte sin hund. Var tredje vecka dödar en mormor sitt barnbarn. Och mörkertalet på alla de hundar och barnbarn som nästan dör är stort.

"Varför reagerar vi inte på samma sätt när det gäller kvinnor som dödas eller nästan dödas som om det vore hundar eller barnbarn det gällde?" frågar sig debattörerna.

"Varför reagerar vi inte på samma sätt när det gäller kvinnor som dödas eller nästan dödas som om det vore hundar eller barnbarn det gällde?" frågar sig debattörerna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2020-12-01 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det låter ju helt sjukt, kan det verkligen stämma?

Nej som tur är stämmer inte det, det är en parallell som skådespelaren Mia Skäringer har gjort. En parallell till det faktum att det dödas en kvinna var tredje vecka året om i Sverige.

En kvinna var tredje vecka. Kvinnor som dödas av sin manliga partner eller ex-partner.

Förra veckan var det En vecka fri från våld. Är det ens rimligt att en sådan vecka finns? Den 25:e november var det även Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Ska vi verkligen behöva ha en dag för något så självklart?

Svaret på de två frågorna är ja. Så länge kvinnor hotas, misshandlas och dödas i sina hem runt om i världen behövs de för att uppmärksamma omvärlden på vad som pågår. Så länge kvinnor lever under rädsla och kontroll där trygghet och kärlek istället ska finnas måste problemet belysas.

Problemet är män. Det skaver kanske att höra men så är det. Nej, alla män slår inte men i stort sett alla som slår är män.

Varför reagerar vi inte på samma sätt när det gäller kvinnor som dödas eller nästan dödas som om det vore hundar eller barnbarn det gällde?

En kvinna. Var tredje vecka. Året om.