Det finns redan mediciner mot corona

Det finns tre mediciner som tillsammans kan motverka utvecklingen av covid-19 – om dessa sätts in i tid. Det är för oss båda, som tillhör riskgruppen, fullständigt obegripligt att de inte används i Sverige.

Varför inte använda de mediciner som redan finns mot coronaviruset? frågar sig skribenterna, som befinner sig i riskgrupp.

Varför inte använda de mediciner som redan finns mot coronaviruset? frågar sig skribenterna, som befinner sig i riskgrupp.

Foto: TT

Debatt2020-05-28 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi uppmanar nu landets statsminister Stefan Löfven att ta tag i denna fråga som ytterst handlar om politik och ekonomi – inte bara sjukvård.  

I måndagens (18/5) SVT:s morgonstudio säger WHO-rådgivaren Johan Giesecke att det är bättre att koncentrera sig på att ta hand om dom som blir sjuka och att han tror att bromsmediciner kommer rädda liv. Det är idag (26/5) 4 125 döda i Sverige och en pandemi som inte går att stoppa, bara fördröja med hjälp av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läkemedelskombinationen som vi åsyftar introducerades av New York-allmänläkaren Vladimir Zelenko. Han läste in sig på erfarenheterna man gjort i Sydkorea, Kina och Frankrike inför att epidemin skulle nå hans patienter. Slutsatsen han drog var att en kombination av vanliga mediciner: zink + hydroxyklorokin + antibiotika, kunde bromsa viruset från att mass-reproducera sig hos den smittade individen i det inledande skede han kallar ”ett mycket smalt möjlighetsfönster”. 

Det enda hydroxyklorokin gör är att öppna dörren till cellen så att zink kan komma in och stoppa viruset, förklarar Dr Zelenko. Han hade den 26 april i år behandlat 1 600 patienter av vilka 405 som tillhörde högriskkategorin. Samtliga fick kombinationen av dessa tre läkemedel och alla utom en har tillfrisknat. Den patient som dog hade redan leukemi med relaterade komplikationer. 5-dagarsbehandlingen kostar i USA kring 20 dollar – ungefär 200 svenska kronor. Jämför det med ett vårddygn på ett svenskt sjukhus som kostar 9 000–50 000 kronor per dygn.

Aftonbladet rapporterade lördag 23/5 om en ny, välgjord studie publicerad i den välrenommerade medicinska tidskriften The Lancet. Här dömer man ut hydroxyklorokinet i vården av covid-19 patienter. I forskningsstudien ingick inte zink utan bara kombinationen hydroxyklorokin + antibiotika. Som att undersöka brödbak genom att utesluta mjölet och endast använda jäst och vatten och upptäcka att fler svältande dör som får jäst och vatten än de som inte äter detta! Skrämmande klantigt om nu inte rapportens egentliga syfte är att, på grund av bakomliggande ekonomiska/politiska motiv (?) underkänna hydroxyklorokinet, så att kombinationen med zink som Zelenko använder inte blir allmänt erkänd och använd.

Vi som skriver detta är inte rädda för döden. Att dö är minst lika naturligt som att födas. Men det är onödigt att behöva dö – om det inte är nödvändigt. Vi står upp för alla människors lika värde och rättigheter. Om detta ska gälla under pandemin, så måste något hända NU! Vi kan inte vänta. Då kommer bara ännu fler att dö i covid-19. Och sist men inte minst: Låt devisen: ”Hjälp den som hjälpen behöver” gälla. Precis.

I riskgruppen:
Dan Rosendahl, arbetslivsforskare
Hans Mannefred, fristående debattör/folkbildare