Dra lärdom av panemin för framtidens sjukvård!

Den pågående coronapandemin har blottlagt stora brister i Sveriges beredskap vid en större kris.

Debatt2020-07-09 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har uppemot tio gånger fler döda per capita än våra grannländer. Döden på våra äldreboenden är en tragedi och bristen på skyddsutrustning har varit skriande.

Sverigedemokraterna har sedan ett halvår tillbaka både i riksdagen och här i Region Kalmar län ställt frågor om lager för läkemedel och skyddsutrustning. Vi har krävt en sanningsutredning nationellt för att gå till botten med döden på äldreboendena. Vi kan nu konstatera att våra påtryckningar gett resultat då det gäller sanningsutredning: situationen på äldreboendena kommer att bli en central del i uppdraget för den coronakommission som ska tillsättas för att granska Sveriges hantering av pandemin.

Även om vi här i Kalmar län hittills inte haft lika stor smittspridning som många andra delar av landet, så har flera äldreboenden drabbats hårt även i vårt län. Coronapandemin har också visat på knappheten på resurser då det gäller specialistutbildad personal inom regionens sjukvård och att marginalerna är små vid en kraftig ökning av smitta.

Det är i detta läge helt avgörande att politiken tar sitt fulla ansvar. Lika viktigt som att säkerställa sjukvårdens resurser under själva pandemin, är det att använda lärdomarna från pandemin till att långsiktigt förstärka sjukvårdens resurser. Sjukvårdens förmåga att klara en pandemi, eller annan extraordinär händelse, är beroende av hur välrustad den är under normala förhållanden.

Sverigedemokraterna har därför nyligen i Region Kalmar läns krisledningsnämnd föreslagit att en parlamentarisk post-coronakommission tillsätts, där alla partier är representerade. Kommissionen ska utgå från den preliminära post-coronaplan som i dagarna arbetas fram av regionens tjänstemän. Till det allra viktigaste kommissionen ska arbeta med hör sjukvårdens beredskap vid kriser och sjukvårdens ansvar gentemot äldreomsorgen. Lika centralt är att dra mesta möjliga nytta av det just nu växande intresset för att utbilda sig inom sjukvårdsyrkena, liksom möjligheten att få tillbaka sjukvårdsutbildade personer som lämnat sjukvården. Detta hör nära samman med förutsättningarna för sjukvården att koncentrera sina resurser till det vårdande arbetet, hellre än att låta byråkrati och administration växa ännu mera.

Vi förväntar oss att övriga partier tar till sig vårt förslag om en post-coronakommission. Medborgarna har rätt att kräva att alla partier tillsammans tar ansvar för att ge sjukvården de bästa förutsättningarna för att kunna utföra sitt uppdrag, både under pågående coronapandemi och i framtiden.