Elektroniska dosetter kan spara pengar

Insändare2020-07-08 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan en tid tillbaka finns det elektroniska dosetter på marknaden som hjälper exempelvis den äldre att varje dag få rätt medicin. 

En pilotstudie som gjorts av hälsomyndigheten i Storbritannien testade 500 elektroniska dosetter under ett halvår. Besparingen visade sig bli runt 20 000 svenska kronor per användare, främst relaterat till minimering av medicingivande hemtjänstbesök, ett förbättrat hälsotillstånd och minskat behov av akuta insatser. 

Elektroniska dosetter minskar oron både för brukaren och för anhöriga. Risken för felmedicineringar har också gått ner drastiskt på de äldreboenden som infört detta. En elektronisk dosett påminner den enskilda när det är dags att ta sin medicin och matar även fram de aktuella pillren. Om medicinen inte tas kan vissa dosetter skicka meddelande till personal eller närstående. 

Det här skulle vara en bra idé att prova i Vimmerby kommun och det är ju dessutom en besparing för kommunen, visserligen inte så stor men många bäckar små. Väl värt att prova iallafall