En vaccinations-pin på rockslaget?

"Ska de som inte vaccinerat sig mot covid-19 begränsas i sin rörelsefrihet och hänvisas till vissa områden, som man gjorde med de spetälska", undrar insändarskribenten.





"Kan man över huvud taget kräva att få veta om någon är vaccinerad i ett land där det inte är tvång på att låta sig vaccineras", frågar insändarskribenten.

"Kan man över huvud taget kräva att få veta om någon är vaccinerad i ett land där det inte är tvång på att låta sig vaccineras", frågar insändarskribenten.

Foto: Jessica Gow

Insändare2021-04-26 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den hantverkare som jag har värdesatt högst under åren här i Venskögle har meddelat mig att han inte kommer och arbetar hos mig om jag inte vaccinerar mig. Jag undrar om det är det nya som ska komma i Sverige? Att man på något sätt måste markera att man har vaccinerat sig – för hur ska man annars kunna veta om den man möter är vaccinerad mot SARS-CoV-2? Kan man över huvud taget kräva att få veta om någon är vaccinerad i ett land där det inte är tvång på att låta sig vaccineras? Ska de som är ovaccinerade komma att begränsas i sin rörelsefrihet och hänvisas till vissa områden, som man gjorde med de spetälska? 

Virus avklingar när det inte hittar fler värdar att infektera. Orsaken till att denna coronasmitta blivit en så förödande pandemi är vårt sätt att leva, med intensivt resande och många och nära kontakter och vår ovilja att ändra vårt beteende. Hela världsekonomin har dessutom byggts upp på en global handel där naturresurser överutnyttjas – djurens habitat minskas och de kommer i närmare kontakt med människan. Man skickar gödsel från industriella uppfödningar av djur för kött- och äggproduktion runt världen och med följer sjukdomar. Storskalighet i livsmedelsproduktionen gör att sjukdomar utvecklas och kräver insatser av kemikalier och resistens uppstår – ja, listan kan göras lång på orsaker till denna pandemi och fler pandemier kommer det att bli om vi inte ändrar kurs. 

Till slut måste vi ändå ställa oss frågan hur mycket vaccin våra kroppar klarar innan vårt eget immunförsvar slår bakut? Hur mycket vågar vi experimentera med våra kroppar? Vi kan göra ett bättre val.