Fougberg knäckte Bahta i Lidingöloppet

Utan motionärer i spåret och ingen publik vid sidan om. Det blev en speciell upplaga av Lidingöloppet i coronatider. Charlotta Fougberg vann damklassen efter att ha kommit i kapp och knäckt Meraf Bahta.

Charlotta Fougberg vann Lidingöloppet.

Friidrott2020-09-26 13:56

I vanliga fall är 30 kilometer den tyngsta distansen i Lidingöloppet, men i år valde de flesta elitlöparna att ställa upp i 15-kilometersklassen eftersom tävlingen kom för nära inpå SM-loppet i maraton för tre veckor sedan.

Damloppet utvecklades snabbt till en kamp mellan landslagsstjärnorna Charlotta Fougberg och Meraf Bahta. Den senare tog snabbt kommandot och ryckte åt sig ledningen efter mindre än en kilometers löpning. Avståndet var som mest över 10 sekunder till Fougberg, som dock höll sitt eget tempo och inte lockades att följa med Bahta.

Hon var säker på sin form.

– Jag visste att det skulle räcka rätt långt, så jag ville inte förivra mig och gå med Meraf där i början, säger Fougberg till Friidrottskanalen.

Inte stressad

– Det är ett långt lopp, så några sekunder är inte så mycket, så jag var inte stressad. Jag såg att hon inte drog iväg så långt, säger Fougberg.

Det visade sig vara en smart taktik, för efter halva loppet var Fougberg i kapp och kunde sedan dra ifrån rejält medan Bahta tröttnade.

Efteråt berättade Bahta att hon plågades av kramp i vaderna under slutet av loppet.

Banrekord

Till slut blev segermarginalen 1.14. Tiden 52.10 är nytt banrekord.

På grund av förbudet mot publika sammankomster med fler än 50 deltagare blev inte Lidingöloppet den folkfest med tiotusentals deltagare som det brukar vara. Tävlingen genomfördes helt utan publik och utan motionärer, med tunna startfält bestående av enbart elitlöpare

Eritreanen Samuel Russom, IS Göta, tog hem segern i herrklassen. Russom sprang länge tillsammans med Hälle-löparen Samuel Tsegay, men ryckte med drygt en kilometer kvar till mål och vann till slut med sju sekunder. Segrartiden: 45.38.