Fri entre till statens kulturarv ändå väldigt viktig!

Svar på ”Museereformen är otydlig och orättvis”. (22/6)

Insändare2020-06-29 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Det finns så mycket kunskap samlad på våra museer och den ska inte bara komma de som har en tjock plånbok till del” säger kulturminister Amanda Lind.

Jag vill till fullo instämma. Många med mig välkomnade reformen som kom 2016; Fri entre på de statliga museerna, en fantastisk möjlighet att gratis få se, lära, njuta och förundras över så mycket intressant och spännande inom historia, vetenskap, konst mm.

Dessutom kan man nu dela upp besöken på flera gånger. Ofta kan det bli tröttande och mycket att ”ta in”, särskilt för barn. Roligt att få komma tillbaka. Barn och ungdomar är ju för övrigt en jätteviktig målgrupp – det handlar om ett stort mått av utbildning.

Att fler människor besökt museerna sedan det blev fritt inträde, som riksrevisionens granskning säger, är ju en självklarhet men att man ”inte kunnat slå fast att man nått de besöksgrupper som annars inte skulle besökt museerna” tycker jag är en stor brist. Det borde undersökas – enkla enkäter kunde duga.

Orättvist mot landsbygden anser skribenterna. ”Myntet har ju två sidor”. Många av landsortsborna turistar i Stockholm – så bra att då gratis kunna besöka många av de fina museer och institutioner som finns där. Även i Göteborg, Malmö, Karlskrona och Linköping finns statliga museer.

Önskvärt vore att övriga landets museer kunde få möjlighet att erbjuda gratis inträde. Överallt finns värdefulla kulturskatter bevarade. Så många som möjligt borde få berikas av dessa kulturarv.