Ge oss besked om vindkraftsfrågan

Ödesstunden för vår bygd närmar sig då våra politiker ska rösta om Dackevinds planerade projekt att bygga en vindkraftspark mitt mellan Mörlunda-Målilla-Virserum.

Skribenterna efterlyser klara besked från politikerna om hur de ställer sig till det planerade bygget av en vindkraftspark.

Skribenterna efterlyser klara besked från politikerna om hur de ställer sig till det planerade bygget av en vindkraftspark.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-09-25 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ställer sig våra politiker till detta? En del partier har varit tydliga med sina ståndpunkter, andra inte.

Frågan är: Är man beredd att ”sälja ut” våra ”naturtillgångar” i form av ett fantastiskt natur- och kulturhistoriskt värdefullt område – Emådalen – och stora orörda sammanhängande skogsområden? Områden perfekta för turism som lockar människor från bland annat storstadsområden i och utanför Sverige.

Vimmerby har hundratusentals besökande varje år som gynnar även turismsatsningar i Hultsfred om vi inte medvetet förstör de naturliga förutsättningarna i vår fina natur.

Vet boende i bygden vad som väntar? Vindsnurror, bland de högsta i Sverige, kommer bli synliga över stora områden, skogarna genomkorsade av enorma transportvägar.

Om detta skulle bli verklighet är skadan skedd för framtiden.

Inte bara Dackevind vill göra intrång i kommunen. Även andra projekt är på gång i närheten av Virserum (Tönshult) och öster om Målilla (Tillingeby).

Är det rimligt att vi i värsta fall skulle kunna drabbas av tre vindkraftsparker runt vår vackra Emåbygd?

Var står våra politiker i denna fråga?

Centern, det stora partiet i kommunen, är ett parti som vill tillvarata landsbygdens frågor och som i sitt partiprogram bland annat skriver att de vill ”se till så att Sverige får en helt förnybar elproduktion”.

Jättebra! Man kan vara positivt inställd till vindkraft men inte urskillningslöst vad gäller placering och ianspråktagande av naturen. Är alla kommuner lämpliga för etablering av vindkraft? Är Emåbygden lämplig för exploatering? Skapas nya arbetstillfällen eller kan en del försvinna i turismföretagen? Fler skattekronor till kommunen?

Det är viktigt att väga fördelar mot nackdelar lokalt. Även med politiska direktiv uppifrån.

Det är frågor som bland annat Centerpartiet snart ska ta ställning till.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tagit ställning och är för projektet. Vänstern menar att Dackevind lyssnat och minskat antalet vindsnurror från 15 till 11 stycken. Välvilja från Dackevinds sida? 

Hur ställer sig Moderaterna och SD?

Till sist: Tack till KD, som deklarerat sin ståndpunkt klart och tydligt angående det planerade projektet och dess påverkan på vår vackra hembygd och som sammanfattat sitt ställningstagande i fyra ord: ”Inte lämpligt för exploatering”!

Kan det sägas klarare och bättre? Nej!

Andreas Axelsson, Marcus Karlsson, Jöran Ekselius, Torbjörn Oskarsson, Gustav Grybäck, Gunnar Pleijert, Gerth Hansson, Margareta Rikerth