Därför är det så ofta stängt på biblioteken

Under oktober har sjukfrånvaron varit hög, vilket lett till att biblioteken i Vimmerby kommun vid många tillfällen varit stängda.

Vimmerby bibliotek har flera gånger, ibland samma dag, meddelat via sin Facebooksida att filialerna i Södra Vi och Storebro hålls stängda på grund av personalbrist.

Vimmerby bibliotek har flera gånger, ibland samma dag, meddelat via sin Facebooksida att filialerna i Södra Vi och Storebro hålls stängda på grund av personalbrist.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/Johannes Widergren

Vimmerby2021-10-27 10:00

Under flera dagar i oktober, och även tidigare i år, har de som velat besöka Vimmerby bibliotek och dess filialer i Södra vi och Storebro mötts av beskedet att det är stängt på grund av att man har "otillräckligt med personal". På bibliotekets Facebooksida har man, ibland samma dag, berättat detta för besökarna.

– Det har förekommit. Vi är inne i en omorganisation och så har personalen och deras barn varit sjuka. Under ett par veckor för ett tag sedan hade vi en väldigt hög sjukfrånvaro, säger bibliotekschefen Thomas C Ericsson.

Att anställda och deras barn blir förkyld är förstås ingeting man råder över men frånvaron har lett till att man vid flera tillfällen tvingats stänga filialerna helt. Även biblioteket i Vimmerby fick på grund av personalbrist stänga tidigare under en dag.

undefined
Thomas C Eriksson, bibliotekschef i Vimmerby, säger att man gör vad man kan för att hålla biblioteken öppna och att man på grund av det ibland behöver flytta personal mellan huvudbiblioteket och filialerna.

– Det är inte många som har en pool med personal man kan ta till vid frånvaro och det har inte vi heller. Behovet är väl alltid mer än vad man egentligen har resurser till men vi har ingen stand by-personal som kan hoppa in vid sjukdom tyvärr, säger Thomas C Ericsson.

Bibliotekschefen berättar att man i första hand alltid försöker omprioritera för att kunna hålla öppet. På tisdagen är exempelvis filialen i Södra Vi öppen trots att personalen är sjuk, berättar han.

–Vi hittade en lösning. Vi får förflytta resurserna men ibland finns ingen personal kvar att flytta. Det har inte hänt så många gånger att vi blivit tvungna att stänga, säger Thomas C Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!