Högberg (S) om kulturskolan: "Jag ställde frågor"

Slutreplik från Peter Högberg (S) om kulturskolan i Vimmerby.

Peter Högberg (S) menar att han lyft frågan om konceptet "Sveriges bästa kulturskola", men inte fått svar.

Peter Högberg (S) menar att han lyft frågan om konceptet "Sveriges bästa kulturskola", men inte fått svar.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2021-02-22 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Noterar att Ola Gustafsson (KD) fortfarande inte med ett ord yttrat vad han har för visioner kring kulturskolan, där han är den främste politikern i kommunen med ansvar för dessa frågor. Istället försöker han med en lustig argumentation få det till att jag inte varit aktiv i frågan. 

Vi tar det en gång till. Jag lyfte frågan på kommunstyrelsen i november när jag noterat att ”Sveriges bästa kulturskola” stod i majoritetens budgetdokument. Inget svar. Jag lyfte frågan på kommunfullmäktige i januari när budgeten skulle fastställas. Inget svar. Under en informationspunkt från utvecklingsavdelningen på senaste kommunstyrelsen informerades det om konceptet ”Sveriges bästa kulturskola”. 

Jag resonerade då med ansvarig tjänsteperson om hur man skulle mäta och vilka variabler man bör ha med och hur missvisande den rankning som finns är, då den bygger på pengar in och antal elever. Inget kring det kvalitativa innehållet, eller bredd av inriktningar.  Men från majoritetens företrädare i kommunstyrelsen var det knäpptyst. Ingen fråga, ingen förklaring, inte ett ljud förrän ordförande förklarade ärendet avklarat och gick vidare till nästa. Så Ola Gustafsson, jag var på mötet, jag ställde frågor, men var var du, eftersom du inte verkar minnas detta?

Så jag har lyft frågan på möten. Jag har resonerat med tjänstepersoner och har egna tankar som finns i vårt budgetdokument och som kommer förstärkas i kommande budgetriktlinjer som vi socialdemokrater tar fram. 

Till sist är det underbart med kreativa medarbetare som har tankar och idéer om sin verksamhet och vill utveckla den. Men när tankarna sedan kommer in i de politiska styrdokumenten så måste ledande majoritetspolitiker veta vad de tar beslut om. Fortfarande är det där som min kritik ligger. Ola Gustafsson (KD) har ingen aning om vad han beslutat om.