Hon är den nya regionförfattaren

Förra året kom Körverk för 136 röster, med vuxna författare från Kalmar län. Nu är det ungdomarnas tur att berätta sina historier, med stöd av två regionförfattare; Ami Anderson - och just utsedda Anna Winberg Sääf.

Anna Winberg Sääf, Färjestaden, är ny regionförfattare. Tillsammans med Ami Andersson, Kalmar, ska hon samla berättelser från unga berättare i Litteraturnod Vimmerbys senaste satsning.

Anna Winberg Sääf, Färjestaden, är ny regionförfattare. Tillsammans med Ami Andersson, Kalmar, ska hon samla berättelser från unga berättare i Litteraturnod Vimmerbys senaste satsning.

Foto: Mikaela Lindholm

Vimmerby2021-03-06 17:00

I Färjestaden på Öland sitter en författare och gläds över att ha just ha börjat som regionförfattare:

– Det här är ett drömuppdrag, säger Anna Winberg Sääf. 

Hennes uppdrag går ut på att tillsammans med författarkollegan Ami Andersson, Kalmar, stimulera unga författare från Kalmar län till egna berättelser. Tanken är att texterna sedan ska ges ut i en antologi, på samma sätt som skedde i utgåvan "Körverk för 136 röster" från 2020. Den innehöll berättelser från såväl debutanter som från etablerade författare som till exempel Barbro Lindgren och Bob Hansson. Den gången höll Ami Andersson och författaren Tove Folkesson i arbetet. Tove Folkesson är nu upptagen med eget skrivande.

– Vi är glada över att Anna Winberg Sääf nu kommer in som ny regionförfattare, säger Anna Mellergård, litteraturutvecklare.

Hon har sin tjänst i Vimmerby kommun, men arbetar för hela den litteraturnod som skapats i Kalmar län.

Anna Winberg Sääf har skrivit romanerna Jungfruön, Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan och Lycka och livsstilslögner på landet. Hon har också delaktig i utgivningen av serien för yngre barn om Rekordskolan och arbetar dessutom som formgivare, föreläsare och redaktör. Hon ser fram emot alla kontakter projektet kommer att innebära – och hon ser fram emot att, bland annat, arbeta i Vimmerby igen.

– Vimmerby har spelat en stor, för att inte säga avgörande, roll för att jag fortsatte skriva, säger Anna Winberg Sääf.

För snart tio år sedan var hon vid Astrid Lindgrens Näs och deltog i kursen "Att skriva barnlitteratur". Hon belönades med det första stipendiet som delades ut från den utbildningen, som gjordes i samarbete med Linnéuniversitet.

Pandemin innebär, förstås, begränsningar i vad som är möjligt nu:

– Men på olika sätt ska vi försöka nå ungdomar i hela länet. Inte minst detta år är det viktigt att de får möjlighet att uttrycka sig, fortsätter Anna Winberg Sääf.

– Det betyder jättemycket att se vilka redskap man har – och att bli läst. 

Anna Mellergård säger att Ami Andersson och Anna Winberg Sääf tillsammans kommer att bli ett inspirerande och skarpt team.

Regionförfattarna har, framhåller hon, en viktig del i att synliggöra länets olika författare, på uppdrag av Litteraturnod Vimmerby. De ska verka läs- och skrivfrämjande i hela länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!