Kan coronaviruset verkligen utrotas?

Antalet människor i världen som smittas av covid-19 ökar för varje dag.

Siffran över antal bekräftat smittade i världen är nu större än hela Sveriges befolkning och skribenten oroar sig över att coronaviruset inte kommer att kunna utrotas helt.

Siffran över antal bekräftat smittade i världen är nu större än hela Sveriges befolkning och skribenten oroar sig över att coronaviruset inte kommer att kunna utrotas helt.

Foto: TT-bild

Debatt2020-07-09 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Siffran har passerat 11,6 miljoner människor, det är långt mer hela Sveriges befolkning. Över en halv miljon människor har mist livet i sjukdomen. Smittan har inte kunnat bromsats helt och i vissa länder har myndigheterna åter varit tvungna att införa karantän och utegångsförbud. 

Flera länder som haft strikta restriktioner med i stort sett lockdown och nu börjat öppna igen får åter införa restriktioner eftersom smittan blossat upp igen. Detta trots att vissa regler, som att hålla avstånd och att inte vistas i större folksamlingar samt att hålla sig hemma om man känner sig sjuk, fortfarande gäller. Regler som tyvärr väldigt många verkar strunta i.

Resultatet ser vi i de dagliga rapporterna om hur många nya som smittas och avlider av sjukdomen covid-19. Endast ett fåtal länder säger att de är helt fria från corona. Hur det kommer att gå när de öppnar sina gränser igen är det ingen som vet.

Kan det vara klokt av myndigheterna att i det läget släppa resandet fritt och att även öppna för resor utomlands? Har man tänkt på, och har en färdig plan för, hur eventuella smittade utlandsresenärer ska kunna fraktas hem? Förmodligen har myndigheterna inte ens tänkt den tanken. Det viktigaste och mest övergripande verkar vara de ekonomiska frågorna och att rädda det som räddas kan av flyg- och reseindustrin. Vad spelar då några fler smittade och ett och annat dödsfall för roll? 

Regeringen med Folkhälsomyndigheten i ryggen har ju poängterat att de tidigare reglerna fortfarande gäller och har därmed sin rygg fri. Att medborgarna struntar i reglerna kan de ju inte rå för. Sverige har, och får fortfarande, stark kritik från andra länder för hur pandemin skötts här. Inte minst av våra nordiska grannländer som tillhör de länder som stängt samhället mycket hårdare än vad Sverige gjort vilket klart visar sig i statistiken över smittade och döda.

Coronaviruset har visat sig vara mycket oberäkneligt enligt forskare och läkare. Alla som smittas får inte samma symptom och kan bli sjuka på flera olika vis. Man vet inte ännu varför det blir så. Samtidigt som många måste få vård i respirator så finns det många som bär på viruset men inte får några som helst symptom men ändå kan smitta andra. Det är dessa människor som utgör faran när restriktionerna släpps. Här gör samhället det stora misstaget att inte sätta igång med en massiv testning av alla medborgare, och framförallt att testa de som är helt symptomfria för att hitta de som kan bära på viruset. De som visar symptom ska ju enligt reglerna stanna hemma och kontakta vården. 

Eftersom samhället inte gör en sådan stor testning kan man ställa frågan, hur länge bär dessa symptomfria på viruset, vet forskarna det? Det är ju den gruppen som borde hittas först för att få bort smittan från övriga samhället. Ännu en fråga dyker så sakta upp, kommer vi att över huvud taget kunna utrota viruset?