Karlin: "Man kunde ha gjort mer"

Till kommande säsong har direktuppflyttning mellan SHL och Hockeyallsvenskan införts. Men mer kunde ha gjorts, enligt VIK-tränaren Mattias Karlin.

Mattias Karlin är positivt inställd till det ändrade serieupplägget men menar också att det fanns mer att göra.

Mattias Karlin är positivt inställd till det ändrade serieupplägget men menar också att det fanns mer att göra.

Foto: PETTER ARVIDSON

Ishockey2020-06-05 11:15

– Det känns som att ligorna möttes halvvägs nu, säger han.

Det nya beslutet från ishockeyförbundet betyder att ett lag kommer att åka ur SHL varje år samtidigt som ett lag från Allsvenskan går upp. Allsvenskan kommer att ha samma struktur som SHL, med ett slutspel. Lag 1-6 är klara för kvartsfinal medan lag 7-10 spelar play-in-runda för att färdigställa kvartsfinal-lagen. Därefter spelas alltså kvarts- semi- och final där vinnaren tar klivet upp i SHL. Mattias Karlin är glad över att slutspelsserien försvinner men har vissa synpunkter på upplägget.

– Slutspelsserien var inte genomtänkt så det är bra att man tar bort den. Men man kunde har gjort mer, nu finns det bara en plats uppåt att slåss om, innan fanns det två.

Han utvecklar hur man kunde ha gjort istället:

– Man kunde ha spelat en allsvensk final mellan ettan och tvåan där vinnaren går upp till SHL. Förloraren i den finalen går in i ett allsvenskt slutspel med sju andra lag. Helst kanske finalförloraren ska stå över kvartsfinalen så den kan pågå parallellt med finalen, men då blir det mer komplicerat.

I Karlins förslag spelar lag 13 och 14 i SHL en matchserie där förloraren åker ner i allsvenskan, precis som det kommer att bli. Men Karlin vill ta det ett steg till: vinnaren av den matchserien får därefter spela en ny matchserie mot vinnaren av det "allsvenska slutspelet" för att försvara sin SHL-biljett.

– Ambitionen måste vara att så många lag som möjligt har något att spela för så länge det går, säger Karlin, vars förslag skulle betyda att det finns en "direktplats" och en "kvalplats" för de allsvenska lagen.

Vi passade också på att fråga honom om den sista träningsmatchen VIK tidigare har aviserat att man vill boka in. Sedan tidigare har VIK fem träningsmatcher klara. Mot Vimmerby 14 augusti, därefter följer ett dubbelmöte mot Vita Hästen med hemmamatch den 21 augusti och bortamatch den 28 augusti. Oskarshamn kommer till Plivit Arena den 2 september och genrepet är borta mot Tingsryd, 4 september.

– Vi har föreslagit ett datum till en klubb och väntar på svar.

Dessutom frågade vi om hur han ser på att VIK, av spelbolaget Coolbet, står i 51 gånger pengarna till att vinna allsvenskan. Sju lag har lägre odds, fyra har högre.

– Det betyder att vi tippas lite högre än normalt, sen vet jag inte om det är bra eller dåligt, säger han med ett skratt.

Olle Liss Björklöven tippas vinna Hockeyallsvenskan kommande säsong av spelbolaget Coolbet.
Olle Liss Björklöven tippas vinna Hockeyallsvenskan kommande säsong av spelbolaget Coolbet.
Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!