KD: Låt staten ta över ansvaret för sjukvården

Sverige innehar två rekord när det gäller sjukvård. För det första håller svensk sjukvård rekordhög medicinsk kvalitet. För det andra har vi rekordlånga vårdköer.

Kalmar län 30 april 2021 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill att fler ska få vård i tid och stoppa de ringlande köerna en gång för alla. Den främsta anledningen till de långa vårdköerna är vårdens organisering: att den styrs av 21 regioner med 21 parallella system. Det är ineffektivt, leder till onödigt mycket administration och är dessutom ojämlikt. 

Idag är såväl tillgången till vård som dess kvalitet beroende av var i landet du bor. Som ett slags Postkodlotteri. Därför vill vi genomföra århundradets sjukvårdsreform.

Sverige behöver överge det gamla systemet, med anor från 1800-talet, och låta 21 organisationer bli en. Vi vill slopa regionernas beskattningsrätt och politiker och låta staten ta över ansvaret för och finansieringen av sjukvården. 

Om man sneglar på våra grannländer Norge och Danmark hade de precis samma problem som Sverige förut – innan de tog steget och slopade regionernas ansvar för sjukvården. Bägge länder använder sig av professionella utförarorganisationer som styrs av staten, fem i Danmark respektive fyra i Norge. Vi vill gå samma väg och införa sex utförarorganisationer. Då skulle ansvarsförhållandet bli tydligare, istället för dagens system där det bollas fram och tillbaka mellan olika nivåer.  

Det är dags att Sverige börjar hålla nya rekord när det gäller sjukvård: toppkvalitet i rekordtid.

Jimmy Loord (KD), regionråd i Region Kalmar län
Anders Andersson (KD), regionråd i Region Kalmar län
Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Debatt

Debatt: Ökade vårdköer skapar dubbla kostnader

Debatt

Debatt: Vård ska ges efter behov, inte plånbok

Kalmar län

Kritiken: Ojämlikt för länets patienter

Debatt

Debatt: Därför måste skatten höjas nästa år