KD: "Varför tog inte Högberg chansen att fråga?"

Svar på Peter Högbergs insändare om Sveriges bästa kulturskola i Vimmerby Tidning.

Ingen plakatpolitik från majoriteten, utan ett koncept från verksamhetens personal, poängterar Ola Gustafsson (KD), i sitt svar till Peter Högberg (S) om "Sveriges bästa kulturskola".

Ingen plakatpolitik från majoriteten, utan ett koncept från verksamhetens personal, poängterar Ola Gustafsson (KD), i sitt svar till Peter Högberg (S) om "Sveriges bästa kulturskola".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2021-02-21 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Peter Högberg (S) har i en insändare i Vimmerby Tidning ställt frågor om konceptet Sveriges bästa kulturskola. Det är tråkigt att Högberg, som har förmånen att sitta som ledamot i kommunstyrelsen, inte tar chansen att göra det som är alla ledamöters ansvar att göra, nämligen att på sammanträdet ställa sina frågor om styrelsens verksamheter.

Vid senaste sammanträdet förklarades vad konceptet ”Sveriges bästa kulturskola” är och innebär och av tystanden att döma tyckte varken Peter eller någon annan ledamot att det fanns anledning att ställa ytterligare frågor för att få kompletterande information om vad konceptet innebär. Men det är klart att vill man ha sitt namn i tidningen fungerar ju en insändare bättre!

På nästa veckas sammanträde med kultur- och fritidsutskottet kommer Högberg att få en ny chans att få innebörden i konceptet presenterad för sig, och jag hoppas att han då är på alerten och tar vara på tillfället att ställa uppföljande frågor.

Låt mig ändå ge ett kort skriftligt svar på Högbergs frågor som komplement till de muntliga svar han redan har fått.

”Sveriges bästa kulturskola” är inte som Högberg vill påskina plakatpolitik från majoriteten utan ett koncept från personalen inom verksamheten som arbetar med stolthet för att vår kulturskola ska hålla en hög nivå och uppskattas av skolans elever. Det är inte en tävling utan en målbild, ett uttryck för att man vill bedriva en verksamhet som främst jobbar med att ge kultur till alla medborgare i vår kommun och som genom kulturen främjar välmåendet för alla invånare i kommunen. Det ska alltså inte göras mätningar för att fastställa någon rangordning. 

Det bekymrar mig att Högberg som ledamot i utskottet med sin insändare vill lägga band på den entusiasm och stolthet som finns bland verksamhetens medarbetare. På Högbergs fråga om kostnaden är svaret precis samma som det svar han har fått de tidigare gånger han har frågat: Det har inte avsatts medel för konceptet utöver kulturskolans ordinarie budget. Och det vet Högberg också!

Jag vill att Vimmerby ska vara en bra kommun att leva i, och också att arbeta inom. Kulturen och kulturskolan kan bidra till att stärka Vimmerbys attraktivitet och ge mervärde till våra invånare. Jag skulle tro att Peter Högberg är beredd att sluta upp bakom den målsättningen.