Torghandeln ifrågasätts – beslut om veckans dröjer

Torghandel eller inte? Frågan har aktualiserats sedan Region Kalmar gått ut med skärpta rekommendationer. "Vi bör tänka igenom precis allt vi gör", säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

"Vid Vårtorget hade vi mätt flera gånger så vi säkert följde restriktionerna. Vi hade avståndsskyltar, handspritstationer och vi placerade knallar, som vi på förhand trodde skulle dra mycket folk, långt ifrån varandra för att undvika trängsel, plus att vi var där hela tiden för att se så reglerna följdes", säger Jenny Nilsson.

"Vid Vårtorget hade vi mätt flera gånger så vi säkert följde restriktionerna. Vi hade avståndsskyltar, handspritstationer och vi placerade knallar, som vi på förhand trodde skulle dra mycket folk, långt ifrån varandra för att undvika trängsel, plus att vi var där hela tiden för att se så reglerna följdes", säger Jenny Nilsson.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-04-28 09:35

Man kan välja att se det på två sätt, menar Labbé Sandelin. Å ena sidan är det klart bättre att handla utomhus, å andra sidan ser regionen att det är en ökad risk för smittspridning när folk träffas, även om det är utomhus.

– Läget är väldigt allvarligt i länet, vi måste vända på varenda sten för att komma tillrätta med smittspridningen och vi ser en fara i att folk som är vaccinerade tror att det är fritt fram att träffas, säger hon.

På fredag har Hultsfred Handel planerat för ny torghandel, nu under rubriken "Valborgstorg".

Det har väckt reaktioner på sociala medier, där folk diskuterar det kloka i att träffas och det ifrågasätts vad det är för skillnad på att samlas på ett torg, mot att samlas för att titta på en Valborgsmässoeld.

Åsa Axheden, tillförordnad avdelningschef för tillväxt och miljöavdelningen och ansvarig för tillsynsuppdraget på länsstyrelsen, förklarar att det är skillnad på allmänna sammankomster, offentliga tillställningar eller om platsen bedöms som en handelsplats enligt pandemilagen.

Utöver det gäller skärpta rekommendationer i Kalmar län sedan i måndags, understryker hon.

– Så även om det inte skulle vara förbjudet enligt lag, torghandel hamnar i gränslandet, så gör jag den bedömningen att rekommendationerna får större effekt än det som lagen kan åstadkomma. 

– Just nu skulle jag säga att det inte är läge att träffas många någonstans, vare sig på en torghandel eller som nämns på ett Valborgsfirande. Alla måste bidra nu, tillägger Axheden.

Sista fredagen i mars var det premiär på en ny säsong. Vårtorget lockade ett 25-tal knallar och stämningen var väldigt positiv bland både knallar och besökare. Men även då väcktes en del diskussioner huruvida det är klokt att samla så många människor på en och samma plats. 
Jenny Nilsson, en av de ansvariga för torghandeln, förklarar hur man resonerade då:

– Vi mätte utrymmet flera gånger och ÖSK stängde av en gata, så vi säkert kunde följa restriktionerna. Vi hade avståndsskyltar, handspritstationer och vi placerade knallar, som vi trodde skulle dra mycket folk, långt ifrån varandra för att undvika trängsel, plus att vi var där hela tiden för att se så reglerna följdes, säger Jenny Nilsson.

Med anledning av de skärpta rekommendationerna från regionen diskuteras nu hur man ska göra på fredag.

– Vi ska ha ett möte under dagen (läsa onsdag), det kan bli så att det blir en torghandel under väldigt sparsamma former, säger Pär Kågefors, näringslivsutvecklare på kommunen, som står bakom tillståndet.

– Det har ändå funkat väldigt bra tidigare, det har varit stort fokus på att genomföra det säkert och det är inte förbjudet, tillägger han. Men, vi måste förstås ta hänsyn till smittspridningen.

På onsdagskvällen meddelar Pär Kågefors, att det ännu inte finns något besked att förmedla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!