Kvinnor jobbar gratis efter klockan 16

Löneskillnaderna mellan mÀn och kvinnor gapar fortfarande, och det krÀvs mer Àn höjda löner för kvinnodominerade yrken, menar debattörerna frÄn Centerkvinnorna i Kalmar lÀn.

VĂ€gen mot jĂ€mstĂ€llda ekonomiska förutsĂ€ttningar Ă€r ett pussel, som bland annat handlar om attityder, menar debattörerna. "I det samhĂ€lle som vi vill skapa sĂ„ ska det vara naturligt att förĂ€ldrarna delar pĂ„ ansvaret – utan att detta ska ifrĂ„gasĂ€ttas av samhĂ€llet, arbetsgivare och kollegor."

VĂ€gen mot jĂ€mstĂ€llda ekonomiska förutsĂ€ttningar Ă€r ett pussel, som bland annat handlar om attityder, menar debattörerna. "I det samhĂ€lle som vi vill skapa sĂ„ ska det vara naturligt att förĂ€ldrarna delar pĂ„ ansvaret – utan att detta ska ifrĂ„gasĂ€ttas av samhĂ€llet, arbetsgivare och kollegor."

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Debatt2021-10-19 16:12
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I Ă„r firar vi 100 Ă„r av demokrati i Sverige, det Ă€r i Ă„r exakt 100 Ă„r sedan som vi hade det första valet dĂ€r mĂ€n och kvinnor hade lika röstrĂ€tt i allmĂ€nna val i Sverige. Detta var ett viktigt steg i kampen för ett mer jĂ€mstĂ€llt samhĂ€lle och det har hĂ€nt otroligt mycket bra saker sedan dess. Men att vi i Sverige idag fortfarande har ett samhĂ€lle dĂ€r den ekonomiska jĂ€mstĂ€lldheten fortfarande lyser med sin frĂ„nvaro Ă€r nĂ„got som vi i Centerkvinnorna i Kalmar lĂ€n inte kan acceptera. 

Även om löneskillnaden minskar Ă„rligen Ă€r gapet mellan kvinnor och mĂ€n fortfarande stort, hela 9,9 procent. OmrĂ€knat i tid betyder det att mĂ€n fĂ„r betalt för hela sin arbetsdag fram till klockan 17, medan kvinnor jobbar gratis efter 16.12, varje dag.

Enligt medlingsinstitutet Ă€r mycket av förklaringen olika yrken och olika sektorer. Kvinnor har högre utbildning Ă€n mĂ€n, men Ă„terfinns oftast inom offentlig verksamhet och mĂ€n inom den privata dĂ€r det rĂ„der en annan lönesĂ€ttning. Varje mĂ„nad tjĂ€nar kvinnor i genomsnitt 3 700 kronor mindre Ă€n mĂ€n. PĂ„ ett Ă„r blir skillnaden 44 400 kronor. 

Det Àr inte bara de ekonomiska skillnaderna under arbetslivet som Àr ett problem, löneskillnaderna under arbetslivet slÄr ocksÄ igenom kraftigt nÀr det Àr dags för pension. Pensionsgapet mellan kvinnor och mÀn Àr 31 procent. De allra flesta av de sÄ kallade garantipensionÀrerna, det vill sÀga de med allra lÀgst pension, Àr kvinnor. Att leva pÄ en sÄ lÄg summa pengar som pensionÀr inskrÀnker mÄnga kvinnors liv och frihet.

TyvĂ€rr Ă€r det fortfarande sĂ„ att vi ser att vi har ett samhĂ€lle dĂ€r kvinnor förvĂ€ntas göra det mesta av det obetalda arbetet i hemmet och ta hand om barnen. Detta Ă€r ett system och en attityd som inte fĂ„r accepteras. Vi behöver fĂ„ till en samhĂ€lls- och attitydförĂ€ndring för att rĂ„da bot pĂ„ dessa problem, en man som vĂ€ljer att till exempel ta ut lite extra förĂ€ldraledighet ska inte behöva höra pĂ„ sin arbetsplats ”att barnet har vĂ€l en mamma ocksĂ„â€. I det samhĂ€lle som vi vill skapa sĂ„ ska det vara naturligt att förĂ€ldrarna delar pĂ„ ansvaret – utan att detta ska ifrĂ„gasĂ€ttas av samhĂ€llet, arbetsgivare och kollegor. Just uttag av förĂ€ldraförsĂ€kring och VAB-dagar Ă€r en stor anledning till den ekonomiska ojĂ€mstĂ€lldhet som vi ser idag pĂ„ arbetsmarknaden, allt hĂ€nger ihop. SĂ„ för att fĂ„ bot pĂ„ denna orĂ€ttvisa krĂ€vs arbete och Ă„tgĂ€rder pĂ„ flera fronter, det kommer inte att rĂ€cka med att ”bara” lĂ€gga en satsning pĂ„ höjda löner för kvinnodominerade yrken Ă€ven om det Ă€r en mycket viktig pusselbit, det kommer ocksĂ„ krĂ€vas en samhĂ€llsförĂ€ndring.

PĂ„ EU-nivĂ„ pĂ„gĂ„r arbete kring minimilön och lönetransparens vilket inte gynnar den svenska arbetsmarknadsmodellen som gjort att löneskillnaden mellan kvinnor och mĂ€n minskat. Centerpartiet driver pĂ„ att förhindra och motverka de negativa konsekvenserna av direktivförslagen. 

Centerkvinnorna i Kalmar lÀn arbetar för ett samhÀlle dÀr kvinnor och mÀn har makt och inflytande över sin egen situation, kan försörja sig sjÀlv oberoende av sin partner. En del i detta Àr att vi behöver höja vÀrdet pÄ kvinnodominerade yrken och arbeta bort deltidsfÀllan.
Vi kommer fortsÀtta arbetet mot lika lön för likvÀrdigt arbete och verka för att hitta nya vÀgar för att minska lönegapet mellan kvinnor och mÀn.