Lägg ner minkfarmerna för gott

Sverige ger sig ut för att vara ett land med bra djurskyddslagar, kanske ett av världens främsta. Detta kan verkligen diskuteras.

Regeringen förbjuder nya minkkullar under 2021. Insändarskribenten tycker att det beslutet kan permanentas.

Regeringen förbjuder nya minkkullar under 2021. Insändarskribenten tycker att det beslutet kan permanentas.

Foto: Hansen, Alf Ove

Insändare2021-02-28 14:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns idag ett trettiotal minkfarmer i Sverige, de flesta i de södra delarna. Nu har regeringen beslutat att det inte får avlas fram nya minkar under 2021 på grund av covid-19.

Minkarnas lidande på farmerna är fruktansvärt. De tillbringar sina korta liv i små trånga burar med endast nätgolv. Här ges inget utrymme för lek eller något annat naturligt beteende som är så viktigt för en mink. Under hösten gasas minkvalparna ihjäl under hemsk ångest. De kämpar emot eftersom deras lungsystem är väl utvecklat, minkar är trots allt semiakvatiska djur som är bra på att hålla andan under vattnet. De är också känsliga för luftvägssjukdomar, vilket märks när minkar insjuknat i och spridit coronaviruset. 

Låt oss inte gå tillbaka till detta hemska utnyttjande av djur som dessutom utgör ett hot mot folkhälsan. Allt bara för människors fåfänga och hunger efter pengar. Det finns bättre sätt att tjäna sitt uppehälle på. Var finns empatin och samvetet? 

Läs mer om