Lekplatserna ska vara tillgängliga för alla

Alla barn har rätt till lek i en stimulerande och trygg miljö.

Skribenten vill att kommunen att ska se över vilka lekplatser som skulle kunna göras om så att även funktionshindrade barn kan leka på samma villkor som de barn som inte har något handikapp.

Skribenten vill att kommunen att ska se över vilka lekplatser som skulle kunna göras om så att även funktionshindrade barn kan leka på samma villkor som de barn som inte har något handikapp.

Foto: Tore Meek/TT

Insändare2020-07-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom leken utvecklas barnets motoriska och sociala utveckling och att få leka i en utomhusmiljö är hälsofrämjande och stimulerande. Varierande lekmiljöer ger olika sinnesupplevelser och främjar barns fantasi. 

Något som är positivt i kommunen är de lekplatser som finns dit barn gärna vill gå för att leka av sig med en vuxens vakande öga så det inget händer och dessa lekplatser är till för alla, men ändå inte. 

Det finns ett antal barn med varierande funktionsnedsättning som har svårt att vistas på de här lekplatserna eftersom de inte är avsedda för funktionshindrade barn. Det kan vara en så enkel sak som att det är grusunderlag som gör att det är tungt att dra en rullstol eller att sandlådan sitter för långt ner så barnet inte kan sitta där, ja exemplen är många. 

Som alla vet så har barnkonventionen blivit lag och punkt 23 lyder: "Barn med funktionsnedsättning har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv samt hjälp att aktivt delta i samhället". Punkt 31 lyder: "Barn har rätt till fritid, lek och vila". 

Då vi vet att det är önskvärt med lekplatser som är tillgängliga för alla oavsett graden av funktionshinder har vi lämnat in ett förslag till kommunen att man ska se över vilka lekplatser som skulle kunna göras om så att även funktionshindrade barn kan leka på samma villkor som de barn som inte har något handikapp.