Med väl rustade företag kommer vändpunkten snabbare

Inte sedan andra världskriget har välfärdsverksamheterna påverkats så mycket och så snabbt som under den här våren.

Kalmar län är under lågkonjunkturer mer utsatt än många andra län. Därför behöver Kalmar län fler och snabbare statliga stöd, menar skribenterna.

Kalmar län är under lågkonjunkturer mer utsatt än många andra län. Därför behöver Kalmar län fler och snabbare statliga stöd, menar skribenterna.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Debatt2020-06-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ekonomiska krisläget som uppstått till följd av det nya coronaviruset har blivit alltmer påtagligt. Hur stora de ekonomiska konsekvenserna i slutändan blir är svårt att sia om. Vi kan dock med säkerhet konstatera att Kalmar län, tillsammans med Sveriges övriga regioner, går in i en djup och långvarig kris. Enligt SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) beräkningar kan det vara så illa att samhällsekonomin har återhämtat sig först 2023.

Inom vården ökar kostnaderna tiotals miljoner kronor varje månad, samtidigt som intäkterna minskar. På grund av behovet att fokusera på pandemin minskar även den förebyggande vården, då bland annat planerade operationer skjuts upp.

Tandvården och kollektivtrafiken i länet förlorar tillsammans ungefär 20 miljoner kronor i månaden. Länets museer och andra externa kulturaktörer drabbas också. 

En faktor som påverkar Kalmar läns framtid och ekonomiska styrka efter krisen är antalet arbetade timmar. Det är hur många som dagligen går till jobbet även efter pandemin som avgör hur stora skatteintäkterna blir framöver. Detta i sig påverkar vilken välfärd regionen och kommunerna kan erbjuda. Politiken måste vara lyhörd för åtgärder som gör att företagen i Kalmar län orkar övervintra i krisen och fortsätta vara arbetsgivare även i framtiden. Mycket är gjort men många fler åtgärder kommer behövas.

Kommunerna i länet har drabbats hårt av den pågående pandemin. Kommuner som gick in i krisen med sämre förutsättningar, men även de som hade stark ekonomi och nu ser sitt ekonomiska överskott gå förlorat och närma sig röda siffror. Vi får höra att det är kärvt, och många kommuner ställer sig frågan: Kommer regeringen med mer pengar, eller måste vi säga upp personal och skära ner?”. 

Regeringen har relativt snabbt skjutit till pengar för att dämpa krisens effekter, men hittills har tillskotten i princip bara täckt de minskade skatteintäkterna. 

Framtiden för kommunerna är oviss. De behöver få tydliga besked från regeringen kring vad som gäller för hela 2020 och vilka ytterligare statliga stöd de kan räkna med, för att slippa fastna i diskussioner om eventuella och tillväxthämmande höjningar av kommunalskatten.

I Kalmar län är vi stolta över vår hembygd. Vi är ödmjuka inför att vårt län under lågkonjunkturer är mer utsatt än många andra län. Därför behöver Kalmar län fler och snabbare statliga stöd. Länets företag behöver fler åtgärder som lättar såväl den ekonomiska bördan, som det tunga regelverket. Kommunerna och regionen behöver få klara och raka besked om vilka slags utgifter de kommer att kompenseras för, och de behöver få ekonomisk ersättning så fort som möjligt. 

Alla i politiken måste lyssna på länets företagare. Det är företagarna och alla jobb de genererar som betalar vår gemensamma välfärd. 

Under våren och sommaren kommer vi moderater i Kalmar län öka insatserna för att träffa fler företagare, och på så vis ta del av konkreta förslag för att förbättra villkoren och stärka länets näringsliv.

Vi vet att med väl rustade företag, kommuner och regioner kommer vändpunkten för både samhälle och individer snabbare.

Malin Sjölander, gruppledare Moderaterna i Region Kalmar län
Pär-Gustav Johansson, vice gruppledare Moderaterna i Region Kalmar län
Henrik Yngvesson, oppositionsråd Moderaterna Mörbylånga kommun
Ingela Ottosson, kommunalråd Moderaterna Oskarshamns kommun
Britt-Marie Domeij, för Moderaterna Mönsterås kommun
Hanne Deverén, oppositionsråd Kalmar kommun