Missa inte att läsa det du betalar för

Precis som många andra är jag uppvuxen med en morgontidning. I mitt fall var det morgontidningen Östgöta Correspondenten och eftersom farsan steg upp tidigt då han började jobba i ottan behövde ingen av den övriga familjen ge sig ut till brevlådan och hämta tidningen. Den låg alltid på det runda matbordet när det var dags att äta frukost.

Alla prenumeranter nyttjar inte hela utbudet de betalar för, och det är synd tycker chefredaktör Daniel Söderqvist, som här förklarar varför det är en god idé att följa nyhetsflödet på webben.

Alla prenumeranter nyttjar inte hela utbudet de betalar för, och det är synd tycker chefredaktör Daniel Söderqvist, som här förklarar varför det är en god idé att följa nyhetsflödet på webben.

Foto: Joakim Blomqvist/Rebecca Forsgren Malmström

Krönika2021-02-20 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidningsläsandet på morgonen ihop med frukosten blev en vana och en rutin, ett sätt att hålla sig informerad om vad som hände i den lilla världen såväl som i den stora. Det blev till en trygghet, en grund. Utan tidningen var morgonen ofullständig, förfelad. Trycksvärtan på fingrarna och tidningsprasslet var en viktig ingrediens i morgonbestyren. När tidningen inte kommer på morgonen blir kundtjänst, fullt förståeligt, fullständigt nedringt. Var i hela världen är min tidning?! Det är inte ovanligt att världen är utbytt mot ett annat ord.

Men som jag skrev i förra krönikan. Tiderna förändras. Idag finns papperstidningen som tidigare, men tidningen finns också på nätet i digital form, en tidning som kan uppdateras under dygnets alla timmar med det allra senaste. Tyvärr verkar det som att de som prenumererar på papperstidningen inte utnyttjar tidningen på nätet. Och det är tråkigt eftersom de då missar så mycket som de betalar för.

Tidningen på nätet uppdateras kontinuerligt. Så fort något hänt i Vimmerby, Hultsfred och Mariannelund, så skriver vi om det och lägger ut det på sajten. På sajten finns också TV-inslag, fler bilder, bevakning i realtid, fler artiklar, digitala korsord, ett roligt ordquiz som ofta är sammansatt av Vimmerbysonen Åke Alvin och kanske framför allt de senaste sportresultaten. Man har även tillgång till sajterna Affärsliv, Klackspark och Mera, där man kan handla saker till rabatterat pris. Dessutom kan man med samma inlogg gå in på de andra tidningarna inom Öst Media, Kinda-Posten, Västerviks-Tidningen, Corren, NT, Folkbladet och Motala Vadstena Tidning.

Min mamma är en pigg 80-plussare. Hon betalar sina räkningar på nätet, bokar biljetter till konserter när det inte råder pandemi, tittar på SVT Play och håller sig informerad om nyhetsläget via olika sajter, men hon nyttjar inte Vimmerby Tidnings sajt eller app. Eller rättare sagt hon gjorde det inte tidigare, inte innan jag visade henne hur man loggar in.

Hur går det då till? Enklast är att följa instruktionerna som finns på den här sidan. https://pdf.ntm.eu/kundservice/skapa-nytt-konto.pdf Den hittar man om man går in på vimmerbytidning.se, trycker på de tre liggande strecken som finns högst upp till höger på sidan, och som heter innehåll. Scrollar ner i högerspalten till FAQ – frågor och svar och letar upp rubriken Vanliga frågor i ”Alla kategorier”. Där under finns en text som heter "hur skapar jag ett konto". Genom att trycka på den och sedan på Läs manualen om hur du skapar ett KiD-konto. så kommer man till manualen.

Det allra viktigaste är emellertid att sedan koppla ihop kontot med pappersprenumerationen. Proceduren görs bara en gång. Framledes räcker det med att trycka på logga in och skriva in e-postadress och lösenord.

Krångligt? Ja, helt enkelt är det inte. Mycket handlar förmodligen om datorvana. Och är det för krångligt går det alltid att ringa till Vimmerby Tidnings växel, 0492-16 000, och be att få prata med supporten. Där jobbar bland andra den ytterst trevliga och pedagogiska Ewa Bodin. Hon hjälpte mig när jag skulle hjälpa min mamma.

Nu frågar sig kanske vän av ordning varför man ska prenumerera på papperstidningen när allt och mycket mer finns på vår sajt eller app? Enkelt, trycksvärtan och prasslet av papper är svåra att ersätta med något digitalt.

Vimmerby Tidning på webben, snabbt, ständigt uppdaterat och extramaterial.
Vimmerby Tidning på webben, snabbt, ständigt uppdaterat och extramaterial.