Ökade vårdköer skapar dubbla kostnader

Svar på debattartikeln "Vård ska ges efter behov, inte plånbok" den 30 december.

Malin Sjölander och Jan R Andersson ger svar om gräddfiler i vården.

Malin Sjölander och Jan R Andersson ger svar om gräddfiler i vården.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Debatt2020-01-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I valet lovade Socialdemokraterna att ingen skulle behöva vänta eller dö i en vårdkö. Facit av Stefan Löfvens regering är dock att dubbelt så många idag väntar på vård. Värst är det kanske för cancerpatienterna där 5 av 6 män med prostatacancer och 6 av 10 kvinnor med bröstcancer inte får sin utlovade cancervård i tid. Det är oacceptabelt. Och det är om detta debatten borde handla om. Det är de rödgrönas misslyckande med sjukvården som gjort att människor sökt andra vägar till vård, bland annat genom privata försäkringar. Varför skulle människor och organisationer betala för sjukvård om alla fick vård i tid?

Det är en ynkedom att vi har så långa vårdköer i Sverige. Människor som betalar bland världens högsta skatter ska känna trygghet när de behöver vård. Det största samhällsproblemet är att människor inte litar på att vården finns där när de är sjuka, så att allt fler tecknar privat vårdförsäkring och betalar vården två gånger. Läget är så allvarligt att flera fackliga organisationer förhandlat in försäkringssjukvård i sina avtal för medlemmar som blir sjuka. 

Idag är det olagligt för en privat vårdgivare som har avtal med ett landsting eller sjukvårdsregion att behandla försäkringspatienter före landstingspatienter. Därför har vi svårt se vilken nytta som Socialdemokraternas föreslagna lagstiftning skulle göra. Samma sak har konstaterats av lagrådet, att lagstiftningen är onödig. 

Så då vi konstaterat att debattartikeln från länets socialdemokrater endast sprider rökridåer om de verkliga problemen inom Sveriges sjukvård måste vi ställa de viktiga frågorna. Då vårdköerna ökat med 136 procent inom specialistsjukvården (där bland annat cancerpatienter ingår), vad tänker ni göra för att korta dessa köer och när kommer ert vallöfte om att ingen ska vänta i vårdkö vara infriat?