Öppna upp Region Kalmar län för visselblåsare

Vi Moderater och Kristdemokrater vill att Region Kalmar län ska ligga i framkant och bejaka öppenhet och transparens varför vi menar att det nu är dags att öppna upp för visselblåsare.

Dags att öppna upp för visselblåsare i Region Kalmar län, menar skribenterna.

Dags att öppna upp för visselblåsare i Region Kalmar län, menar skribenterna.

Foto: Ulrik Alvarsson

Debatt2021-04-27 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns många sätt för offentliga organisationer att anmäla oegentligheter, men vad som saknas i Region Kalmar län är möjligheten för medarbetarna att på ett anonymt, men officiellt sätt, kunna meddela oegentligheter – en så kallad visselblåsarfunktion. 

Det kan handla om allt från ekonomiska till moraliska frågor, som resursslöseri. En visselblåsarfunktion är inte till för att sätta dit någon enskild eller särskild del i organisationen, utan för att öka transparensen kring hur medborgarnas skattemedel används. Allt med ett och samma syfte dock: att förbättras i välfärdsuppdraget. 

EU har nyligen stärkt skyddet för visselblåsare, för att fler ska våga träda fram och belysa oegentligheter eller missförhållanden utan att råka ut för tråkiga konsekvenser. En statlig utredning fastslog i somras hur Sverige bör gå till väga för att implementera EU-direktivet och stärka skyddet för visselblåsare. Flera kommuner, däribland Sundsvall och Båstad, har infört en visselblåsarfunktion med vetskapen om att medarbetarna bäst känner sin organisation, samt för att i förlängningen erbjuda medborgarna god kvalitet i välfärden. 

Region Kalmar län strävar efter mottot ”varje dag lite bättre”. En visselblåsarfunktion kan bli ett verktyg för att regionen ska lyckas ta ytterligare steg framåt i att säkerställa att högsta kvalitet samt effektivitet med våra gemensamma skattemedel erbjuds länets invånare. Vi har i regionfullmäktiges debatt efterfrågat hur den politiska majoriteten Länsunionen (S, C, L) ställer sig till att införa en visselblåsarfunktion. Svaret var inte rent avvisande, dock avvaktande.