Pandemin understryker riskerna med företagande

Svar på debattartikeln "Inaktivt styrelsearbete hämmar tillväxt" den 29 maj.

Styrelseakademien glömmer bort varför människor blir företagare, skriver debattören.

Styrelseakademien glömmer bort varför människor blir företagare, skriver debattören.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Debatt2020-06-01 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som liten heltidsföretagare lär man sig snabbt läxan: Du får inte bli sjuk och när det verkligen gäller är du ensam.

Eget företag har varit hela min försörjning i mer än 30 år. Periodvis har jag varit involverad i bolag med aktiv styrelse och externa ledamöter.

Erfarenheterna förskräcker.

När de externa ledamöterna verkligen behövs, när bolaget har problem som riskerar att sluta i konkurs, då avsäger de sig uppdraget för att slippa personligt ansvar. Särskilt snabba att lämna bolaget är så kallade styrelseproffs.

Vad ska man med en styrelse till som inte är beredd att dela ansvaret?

Bättre är att släppa in delägare, vilka frivilligt binder sig vid masten tillsammans med grundaren. Ett annat alternativ är att starta en ekonomisk förening med andelsägare.

Styrelseakademien glömmer också bort varför människor blir företagare. De flesta aktiebolag, särskilt efter att aktiekapitalet sänktes till 25 000 kronor, drivs vid sidan om en anställning för att finansiera en dyr hobby eller skatteplanera.

Vad som motiverar heltidsföretagare är väl kartlagt i forskning. Viktigast är intresse för själva arbetet och att förverkliga egna affärsidéer. En stor grupp väljer företagande för att slippa den stora organisationens rika inre liv. För dem finns inte en utvidgad styrelse på kartan. Andra har som anställda fått se sina idéer söndermalda i en pratkvarn.

Fördelarna med en aktiv och utvidgad styrelse är enligt Styrelseakademien bättre tillväxt, större avkastning och högre lönsamhet. Det är inte vad som driver flertalet företagare utan är ett samhällsintresse. Därför är det mer angeläget att se över lagar och regler för konkurs. Som det är idag riskerar styrelsen ett liv på existensminimum om verksamheten skulle gå överstyr. Det är därför som externa ledamöter är så snabba att ta till flykten.

Den pågående pandemin understryker de extrema risker som är förenat med företagande i Sverige.